Panić: Ne znamo šta se dešava u zdravstvu na Kosovu
28/03/2022 14:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 270 |
|


Medija centar Čaglavica, 28.03.2022. - Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije doktor Rade Panić rekao je u emisiji Slobodno srpski da ne bi trebalo da dođe do opuštanja u regionima gde je ispod 50 odsto vakcinisanih i gde su i dalje vrlo povoljni uslovi za pojavu novih sojeva korone.

„Nažalost, omikron, za koji sam se nadao da će zbog svoje izuzetne virulentnosti i zaražavanja najvećeg procenta populacije napraviti kolektivni imunitet, ispostavilo se da taj prirodni imunitet od omikrona ne traje dugo i da faktički ovaj novi soj koji se pojavljuje, opet može da izazove KOVID. Ono što mene teši je da pandemije traju otprilike dve godine, pa smo negde tu blizu“, rekao je Panić, ali i upozorio da je moguće  da ćemo imati još jedan talas.

U Srbiji su takođe mere ublažene, ali je to prema Panićevim rečima zbog izborne kampanje koja je u toku.

„Veliki je pritisak, mislim da nije dobro što su toliko ukinute mere, a ukinute su da bi mogli da se održavaju predizborni skupovi. Trebalo je zadržati neko ograničenje što se tiče zatvorenog prostora za broj okupljenih i zadržati bar obavezne maske u zatvorenom prostoru da bi sprečili da se i kod nas rasplamsa epidemija i da bi taj broj držali pod kontrolom“, kaže Panić.

Ističe da 0,8 odsto smrtnosti, koliko je zabeleženo u Srbiji, nije veliki procenat.

„Međutim, mi imamo problem što zbog velikog broja obolelih dozvolimo da tako naraste, jer nemamo preventivne mere, nemamo izolaciju, nemamo dovoljan broj epidemiologa koji bi to ispratio i onda dođemo da ta smrtnost bude 4, 5 odsto. To bi bilo kao da umesto od slepog creva umre svaki hiljaditi, od upale slepog creva kao da umire svaki deseti, eto to je nedozvoljeno. Ne može da vam premine devet trudnica od bolesti koju vodite kao grip i ima smrtnost 0,8. dakle trudnica ne sme da premine. To je toliko jasno“, smatra Panić.

Šta smo naučili tokom pandemije

Epidemija proverava organizovanost jednog društva. Po njegovim rečima nije dovoljno da imate super zdravsteni sistem, morate da imate od prvog do poslednjeg uređen sistem, kada je taj sistem uređen i kada svi sarađuju onda su posledice ili šteta nastala od epidemije. a epidemija je u zakonu definisana kao katastrofa, umanjene.

„Kada imate bilo koji deo društva da ne funckioniše kako treba onda imate problem. Da li su to neodgovorni građani koji ne poštuju mere, da  li je to kao kod nas nelegitimno formirani Krizni štab koji nije postojao u zakonu, lekari koji se u njemu nalaze, a koji su pod voljom političara, a ne zastupnici struke. Moram da kažem, bez morala je to bilo u Srbiji, da li nemate dovoljan broj lekara, sestara i medicinskih tehničara koji će zbrinuti te pacijente, da li nemate dovoljan broj kreveta intezivne nege. Zašto je bila ovakva razlika na početku između Nemačke i Italije. Zato što Nemačka ima tri puta veći broj kreveta intezivne nege nego što to ima Italija. Od mnogo toga je zavisilo kako ćete proći tokom epidemije“, rekao je Panić uz ocenu da ljudi u Srbiji nisu dovoljno naučili tokom panemiije, jer je vlast neodgovorna i zato što je ta vlast bukvalno obmanjivala javnost.

„Ja sam u jednom trenutku službi za borbu protiv oganizovanog kriminala predao 150 potvrda o smrti za dva meseca iz kraljevačkog KOVID-a, a za to vreme je javljano da je 93 preminulih. Kada vlast od 150 sakrije 57 onda se građanin ponaša opuštenije. Dakle, nije trebalo plašiti i dizati paniku, ali je moralo ozbiljno da se kaže da preti opasnost, da je potrebno poštovati mere, da tako što poštujete mere štitite prevashodno nekoga u svom okruženju. Time što štitite tog u okrženju štitite i sebe. Epidemija je trebala da nam vrati solidarnost, reč koja je debelo zaboravljana u civilizovanom svetu i plašim se da nam ni ova epidemija nije bila dovoljna opomena. Da li će se nešto promeniti, da li će se raditi na preventivi, setite se nekad vežbe iz civilne zaštite. Ima jedna rečenica koju je izgovorio profesor Radovanović,  koji je kazao „više se nekada u staroj Jugoslaviji trošilo zaštitne opreme na jednoj vežbi civilne zaštite, nego što je Srbija imala kad je epidemija počela“.

Komentarišući krivičnu prijavu protiv premijerke Srbije, ministra zdravlja i sedam ili osam članova Kriznog štaba podseća da takvi slučajevi ne zastarevaju 30 godina.

„Promeniće se vlast, odgovaraće, ja sam to obećao pred vladom, prekrstio se… Odgovaraće za višak smrti, za to što je premijerka dala sebi za pravo da kao neko ko nema nikakve kompentencije u zdravstvu, ona ništa o tome ne zna, kao i predsednik Aleksandar Vučić, ona je rekla da ona zna da mere nisu potrebne, da ona ne veruje u mere. Zamislite onda narod izađe, građani se ponašaju onako kako autoritet kaže, zaraze se i preminu. Dakle, dokazaćemo sigurno da postoji višak smrtnosti zbog toga što nisu primenjivane mere. Ostaje mnogo pitanja – ko je kupovao aparate, za koje pare, da li imaju potvrde o ispravnosti, ko je naručio 15 miliona vakcina, ko je rekao da treba 15 miliona vakcina… gde su te vakcine, da li je neko platio njihovo uništavanje, da li su poklonjene. To su pare građana Srbije“, kaže dr Panić.

Panić: Ne znamo šta se dešava u zdravstvu na Kosovu

Na pitanje kako ocenjujete rad svojih kolega na Kosovu i da li zna sa kakvim se problemima suočavaju, Panić, koji je već sedam godina predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže da u zvaničnim institucijama Srbije nikad nije mogao da sazna ništa o tome, šta se dešava u zdravstvenom sistemu Kosova.

“Mi imamo 6.700 članova od 19.500 zaposlenih lekara u zdravstvenom sistemu, ali ne bih smeo da vam kažem da li su tu i lekari koji rade na Kosovu. Kada smo u te dve i po godine u ministarstvu pitali bilo šta za sever Kosova ili za privatni sektor, profesor Vekić nam je odgovarao, a kakve veze mi imamo sa tim…. Imao sam više poziva od kolega iz Kosovske Mitrovice i dva poziva iz Gračanice. Kolege su se žalile na razne propuste u radu, kakvi su konkursi za prijeme, kako se dodeljuju specijalizacije i bila je velika žalba i na to da nemaju dovoljno lekova. Međutim, morali bi da budu aktivniji, odnosno da napišu oni neki prigovor, jer ne možemo mi to uraditi iz Srbije i u Srbiji sindikat u ime radnika već mora sam radnik, takav je zakon, kolege nisu bile voljne da izlaze u javnost sa tim problemima. Znam da postoje veliki problem, ali iskren da budem, plašim se da je sve prepušteno slučaju, odnosno lokalnim moćnicima da odlučuju, a to su delatnosti od opšteg društvenog značaja, kakve zdravstvo ne sme nikada zadesiti”, kaže Panić.

Panić koji je i kandidat za poslanika na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji ispred koalicije „Moramo“, upozorava na pojave nepotizma prilikom zapošljavanja u čitavom regionu.

“U srspkom zdravstvu, ja to često pričam, nekada je bilo da se jedan zaposli regularno, a jedan preko stranke. Sada se svi zapošljavaju preko stranke, ali moraju da imaju još i vezu u stranci”, rekao je doktor Rade Panić gostujući u emisiji Slobodno srpski.

 


Komentari posetilaca