Parastos stradalim srpskim žeteocima u Starom Grackom
23/07/2013 12:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 936 |
|

U selu Staro Gracko kraj Lipljana počeo je parastos, koji služe sveštenici Eparhije raško-prizrenske, za 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni na njivi 23. jula 1999. godine. 
 
Parastosu, ispred Vlade Srbije prisustvuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin sa saradnicima Branimirom Stojanovićem i Malinkom Mitrović, a prisutan je i načelnik kosovskog Okruga Vladeta Kostić i drugi. 
 
Ubistvo 14 žetelaca u selu Staro Gracko jedan je od najtežih zločina počinjenih nad Srbima u pokrajini, a za taj zločin niko nije odgovarao. 
 
Britanski ambašador na Kosovu Jan Klif izjavio je da osuđuje sva ubistva i zločine počinjene na Kosovu uključujući i ovaj. 
 
Klif je gostujući u program Radija “Kontakt plus” u Kosovskoj Mitrovici istakao da želi da svi počinioci zločina na Kosovu budu kažnjeni na pravi način.
 
Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da "tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova još razmatra slučaj".
 
- U toku je takođe razmatranje informacija u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo, rekla je Gudeljević, dodavši da zbog toga ne može da saopštio više informacija.
 
U oktobru 2007. godine, UNMIK policija je uhapsila jednog Albanca iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu ali je on, zbog nedostatka dokaza, pušten posle dva meseca.
 
U ataru sela pre 14 godina za vreme žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momčilo Janićijević, Stanimir i Boško Ðekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.
 
Povodom ovog zločina, u selu Staro Gracko u toku je memorijal pod sloganom "Nigde manjeg sela, a toliko žrtava", kojim se obeležava 14 godina od ovog stravičnog zločina. 
 
Memorijal je počeo 19. jula i posvećen je stradalim meštanima Starog Grackog i svim srpskim žrtvama sa Kosova i Metohije. 
 
Izvor: Tanjug, New press
 

Komentari posetilaca