Parastostom obeležena dvadeset jedna godina od zločina u Livadicama
16/02/2022 15:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.02.2022. - Dvadeset jedna godina od napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama kod Podujeva obeležena je parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu. U napadu na autobus poginulo je 12 osoba. Sestra nastradale Marije Dragović Jelana koja je bila povređena u napadu na ovaj autobus kaže da je bol za stradalima i dalje ista, a da je pravda posle ovoliko godina prepuštena Bogu.

"Od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi, medijima da dolazite ovde, da se sećamo svega onoga što je bilo i što je prošlo i što samo po godinama znamo koliko je vremena prošlo. Bol i tuga su svake godine isti, svakim danom su sve teži, čini mi se. Sve nas je manje, kao što kažu, ali nama bol nije manja i nije lakše", rekla je Jelena Dragović Stojanović

Pored porodice i prijatelja parastosu su prisustvovali i predstavnici lokalnih institucija.

„Sećanje na ovaj dan je stvarno užasno. Desilo se nešto što tada niko nije očekivao. Bio sam u drugom autobusu odmah iza onog koji je dignut u vazduh i ta slika mi je pred očima stalno kada dođem ovde, na pomen. Užasno je to što se do sada nisu pronašli počinioci. Nekako su stvari ovde na Kosovu uvek bile komplikovane. Ima, nažalost, mnogo ovakvih dana, dosta žrtava, ali do sada ni jedan počinilac nije pronađen", rekao je Srđan Popović.

„Danas je tužan dan za sve nas, 21 godina je prošla, ali ne i bol koju osećamo svi, a najviše najbliži naših nevino stradalih. Svih ovih godina bol ne jenjava, nažalost, pojačava se dubokim osećajem nepravde. Danas mi, okupljeni u Lapljem Selu, ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav. Nastojaćemo da podsećamo i da tražimo pravdu za naše žrtve. Neka počivaju u miru“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Pomen nastradalima organizovali su Eparhija raško-prizrenska i Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije. Pesnik Ratko Popović rekao je da institucije nisu uradile svoj posao i procesuirale odgovorne za ovaj zločin.

"Nije se našlo, niti se nalazi vreme da se krivac pronađe za ovo strašno i veliko nedelo, ali mi ovo nećemo zaboraviti dok je u nama srce i dok je ta naša moralna obaveza da se ovde okupljamo, nađemo, da pokažemo i iskažemo svoje nemirenje sa tim, da se pronađe jedna ličnost koja je učestvovala i koja je ubila ove naše drage članove porodica", rekao je Ratko Popović. 

Za zločin u Livadicama bio je osumnjičeni Albanac Fljorim Ejupi. Međunarodno sudsko veće 2008. godine osudilo ga na 40 godina zatvora, ali ga je kosovski Vrhovni sud zbog nedostatka dokaza 2009. godine oslobodio.

 

 


Komentari posetilaca