Patrijarh Porfirijei: Kosovo je sveta zemlja na kojoj ima mesta za sve
28/06/2023 14:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 147 |
|

Medija centar Čaglavica, 28.06.2023. - U porti manastira Gračanica povodom Vidovdana patrijarh srpski Porfirije jutros je, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, novibrdskog Ilariona, pakračko-slavonskog Jovana, mileševskog Atanasija, budimjansko-nikšićkog Metodija, jegarskog Nektarija, mačvanskog Save, sveštenstva i monaštva, služio svetu arhijerejsku liturgiju. Nakon liturgije održan je i parastos stradalim srpskim junacima, koji se prethodnih godina održavao na Gazimestanu.

„Narode Kosova i Metohije, Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaci, bar zato što je Svetolazarevska ova zemlja, i bar zato što tolike svetinje ovde streme ka nebu i spuštaju nebo na zemlju, crkva naša neće nikada nikoga zaboraviti i ostaviti. Ne postoji taj za koga se nećemo moliti. Ako crkva zaboravi i jednu dušu, ako se ne moli za jednu dušu onda koji je njen smisao. Molimo se za svaku dušu živu koja živi na Kosovu i Metohiji, da Gospod useli mir svoj u tu dušu, ako bude mira u duši biće mira i među dušama, među ikonama, među ljudima bez obzira koje ime nose. Ako mi budemo bolji, biće bolje i oko nas“, poručio je Porfirije.

Porfirije je u svojoj besedi dalje poručio da je srpski narod jedino na ovom mestu to što jeste.

„Ako igde možemo da razumemo šta je pravda Božija, ako igde možemo da spoznamo da smo to što jesmo to je upravo Kosovo i Metohija, to je upravo ova porta Gračanice svete, to su visoki Dečani, to je Pećka Patrijaršija, to je Bogorodica Ljeviška, to je Devič. To su mnoge svetinje kojima je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja. Tu na tom mestu mi znamo ko smo, ovde znamo šta smo. Ovde razumemo odakle dolazimo i šta nam je cilj postojanja. Ovde smo braćo i sestre u svojoj kući, u svom domu, ovde na Kosovu i Metohiji. Ovo podsećam sebe, a evo sada podsećam i vas i svu braću i sestre gde god da su, i ceo svet i sve ljude sveta, ovde smo u svojoj kući u svom domu. Kada smo bili gde drugde onda smo stranci ali kada se vratimo u svetu Gračanicuonda znamo da smo se vratili kući“, poručio je patrijarh Porfirije.

Apelovao je i na sve da doprinesu miru na Kosovu.

"Ali znamo da mira nikada neće biti, ako ga nema u našim dušama. A mi smo blagodarni vama, što svojim primerom i nas otrežnjujete. I nas isceljujete svojom molitvom i pravoslavnom verom. Crkva naša nikada i nikoga neće zaboraviti i ne može ga ostaviti. Ako Crkva zaboravi i jednog Srbina i Srpkinju sa KiM, onda naše postojanje nema svrhu. Molimo se za svaku dušu na KiM, da Gospod usadi svoj mir u svaku dušu", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je svim Muslimanima čestitao Kurban Bajram.

„Moleći se Bogu za sve ljude sveta, svetim mučenicima kosovskim, živome Gospodu našem, neka Gospod svim ljudima da radost i mir. Čestitajmo sa ovog mesta svim Muslimanima Bajram ovde na kosovskometohijskoj zemlji, da i oni verom u Boga izmole mir u svojoj duši pa onda ako imamo mi mir kao oruđe u svojoj duši i oni mir u svojoj duši, razumećemo da je Kosovo i Metohija sveta zemlja i da ima mesta za sve ljude i svetinje svih, bez obzira na koji se način Bogu mole“, rekao je patrijarh.

Tradicionalno, nakon službe, uručeni su ordeni “Majka devet Jugovića”, majkama sa četvoro i više dece. Ovaj orden dobile su 33 majke sa Kosova.

I ove godine vernici su došli kako iz centralne Srbije, tako i iz Republike Srpske i Crne Gore.

 

 

 


Komentari posetilaca