PDS traži da se ispita proces subvencionisanja NVO u Gračanici
01/12/2020 10:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 719 |
|

Čaglavica, 01.12.2020. - Progresivna demokratska stranka zahteva od Agencije za borbu protiv korupcije i tužilaštva da preispita proces dodele ovih subvencija nevladinim organizacijama od strane Opštine Gračanica, a da Vlada Kosova do daljeg spreči realizaciju Odluke Skupštine Opštine Gračanica. U nastavku prenosimo kompletno saopštenje za javnost Progresivne demokratske stranke.

„Povodom osnovanih sumnji o mogućem pokušaju kršenja zakona i time zloupotrebom budžeta Kosova, Progresivna Demokratska Stranka ( PDS ), zahteva od Agencije za borbu protiv korupcije i ostalih nadležnih institucija da preispitaju Odluku Komisije za procenu predloga o finansiranju projekata podnetih na Javnom pozivu za javnu finansijsku podršku projekata/programa nevladinih organizacija u cilju sprečavanja širenja i ublažavanja posledica izazvanih pandemijom virusa „Kovid - 19“, u ukupnom iznosu od 284.985,60 evra, koju je usvojila Skupštine Opštine Gračanica na sednici održanoj 25.11.2020. godine.

Smatramo da je u većini slučajeva izabira NVO-a, došlo do kršenja procedura zbog konflikta interesa i nepotizma, a ovim saopštenjem dajemo nekoliko konkretnih slučajeva:

Gradonačelnik Opstine Gračanica Srđan Popović , takodje i jedan od osnivača NVO „Centar za Mir i Toleranciju“, organizacije kojoj su odobrena sredstva u okviru ovog programa u iznosu od 20,356.11 evra.

Direktor  Odeljenja za katastar Nebojša Perić navodi se kao kontakt osoba organizacije AZOD, koja je dobila 20,356.11 evra, a predstavnica te organizacije je njegova supruga.

Predstavnik organizacije “Efektiva”  koja je dobila 20,356.11 evra je Slobodan Kostić.  Slučajno ili ne Slobodan Kostić je i službenik Opštine Gračanica. Svi ovi podaci su lako proverljivi u registru NVO pri Ministarstvu javne uprave.

Među “dobitnicima” sredstava je i nekoliko organizacija koje ne postoje u registru NVO, kao što su NVO “Centar za medijaciju i tradiciju” i NVO “SSSS”, a najveći broj organizacija kojima su odobrena sredstva je potpuno nepoznat javnosti.

Zgroženi smo činjenicom da je proces koji se odnosi na dodelu subvencija nevladinim organizacijama za borbu protiv Kovida - 19 protekao netransparentno, jer javni poziv nije objavljen čak ni na lokalnim medijima.

Neverovatna je i činjenica da su za 14 NVO odobrorena podjednaka sredstva u iznosu od 20,356.11 evra, što navodi na sumnju da se radi o neprofesionalnom procesu ocenjivanja projekata.

Sve navedeno, navodi nas na sumnju da u ovim teškim vremenima izazvanim pandemijom Kovida – 19, opštinska vlast u Gračanici pokušava da na ovaj način zloupotrebi  sredstva namenjena za sprečavanje širenja Kovida-19  i ublažavanje posedica izazvanih tim virusom, na taj način što pojedinim organizacijama koje su bliske opštinskim strukturama dodeljuje sredstva.

Smatramo da pored Agencije za borbu protiv korupcije, ovde hitno treba da se uključi i tužilaštvo, koje bi preispitalo kompletan proces dodele ovih subvencija nevladinim organizacijama, a da Vlada Kosova do daljeg spreči realizaciju Odluke Skupštine Opštine Gračanica”, navodi se u saopštenju Progresivne demokratske stranke.

Produkcija NEW PRESS pokušala je da povodom ovih navoda Progresivne demokratske stranke stupi u kontakt sa gradonačelnikom Gračanice Srđanom Popovićem i direktrom odeljenja za Katastar Nebojšom Perićem, ali oni nisu bili dostupni na telefone poznate našoj redakciji, pa smo ih za komentar zamolili putem elektronske pošte.

 


Komentari posetilaca