Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića: Održan prvi pomen u Severnoj Mitrovici
16/01/2023 11:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 282 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.01.2023. - Danas se navršava peta godina od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Na mestu na kom je 16. januara 2018. ubijen u Severnoj Mitrovici,  održan je prvi od dva pomena, koja su najavljena za danas.

Počast ubijenom Ivanoviću rano jutros odali su pojedini članovi porodice, prijatelji, opozicioni politički predstavnici iz Srbije i oko stotinak građana.

„Danas smo ovde, posle pet godina, na istom mestu gde je Oliver mučki ubijen. Za ovih pet godina smo rekli sve što smo mogli da kažemo vezano za njegovo ubistvo. Želeo bih da minutom ćutanja još jednom odamo počast Oliveru za sve što je učinio za nas na severu Kosova, ali i za naše sugrađane sa juga. Tako želimo i da ukažemo na one koji ćute već pet godina, a znaju sigurno mnogo više od nas o ubistvu, o nalogodavcima i o počiniocima. Ćuti pravosuđe po kosovskom sistemu, ćuti pravosuđe u Srbiji, ćuti i međunarodna zajednica“, rekao je prijatelj pokojnog Olivera Ivanovića Dejan Nedeljković.

Advokat iz Severne Mitrovice, Nebojša Vlajić smatra je da je  „kosovsko pravosuđe dokazano nesposobno i pristrasno“  i dodao da „ko se nada pravdi u takvom postupku je u najmanju ruku vrlo neinformisan“.

„Nakon pet godina od ubistva je da nemamo ništa, saslušano je desetine svedoka od kojih niko nije rekao nikakvu konkretnu stvar. Ljudi protiv kojih se vodi postupak su bili gotovo tri godine u pritvoru, postupak se vodi četiri godine i nikakvih rezultata nema. Tako da posle takvog trajanja postupka očekivati da će se desiti nešto spektakularno ili nešto ubdeljivo za mene nije moguće“, rekao je Vlajić.

„Mitrovica mora pamtiti Olivera Ivanovića, jer ako ga Mitrovica zaboravi, ni Mitrovica, ni sever Kosova neće postojati“, poručio je lider Pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović.

„Došli smo da odamo poštu čoveku koji je bio evropljanin, diplomata koji je govorio jezike, ratnik koji je branio svoj narod i bez koga ovaj grad, ovakav kakav je danas, sa ovim ljudima, ne bi postojao. Deluje da ćutanje sa svih strana o čoveku koji je sudski progonjen od kosovskih institucija, kome je crtana meta sa nacionalnih frekvencija (u Srbiji) i o kome je ćutala međunarodna zajednica“, rekao je Manojlović.

 

Pomen Ivanoviću odao je i Srđan Milivojević poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, koji je podneo zahtev da Skupština Srbije formira anketni odbor koji bi istražio sve okolnosti u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je s šest hitaca u leđa 16. januara, oko 08:15, pred prostorijama svoje kancelarije.

Ubice i nalogodavci Ivanovića još uvek nisu poznati.

Drugi skup u organizaciji Građanske inicijative „SDP –  Oliver Ivanović“ zakazan je za 10 časova

 


Komentari posetilaca