Petković: Međunarodna zajednica da omogući glasanje na Kosovu
07/02/2022 15:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 257 |
|

RTV KIM, 07.02.2022. - Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice, svojim autoritetom omogućiti izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na Kosovu i na taj sprečiti posledice koje bi mogle da ugroze sve što je do sada dogovoreno u Briselu.

Petković je o situaciji na Kosovu i briselskim pregovorima razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan - Harčenkom.

Petković je u razgovoru sa Harčenkom naglasio da se nad Srbima vrši pritisak i represija, te da postoji nastrojenje da se ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Кosovu i Metohiji.

On očekuje da se, kako kaže, konačno zaustavi serija opstrukcije pregovora i da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora od strane Prištine. U tom smislu je podsetio da Priština devet godina ne želi da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, što je ključni element dosadašnjeg toka dijaloga.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na zabranu medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku da obavljaju svoj posao.

"Ali i na najnovije provokacije koje se manifestuju u nameri Prištine da obnovi kuću poznatog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve. Srbija je dosledno protiv Кurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu", dodaje se u saopštenju.

Naglasio je da je Beograd opredeljen da u dijalogu teži kompromisnom rešenju, ali da brani i odbrani srpske interese.

 


Komentari posetilaca