Petković čestitao Sretenje i Dan državnosti
15/02/2022 09:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 253 |
|

RTV KIM, 15.02.2022. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitao je građanima Srbije a posebno Srbima na Kosovu praznik Sretenje i Dan državnosti.

Petković je naveo da je Sretenje jedan od najsvetijih dana u srpskoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Кnjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države

"U Sretenju, srele su se dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama".

Kako je kazao, veza Sretenja sa istorijom Srbije je izuzetno jaka, a sasvim sigurno, dodao je, najjača je na Кosovu i Metohiji.

"Кarađorđeva ustanička Srbija mogla je nastati zahvaljujući upravo toj i takvoj, vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države, koje su postavili vladari iz loze Nemanjića i na koje je nadzidana nova državna građevina, čiji su temelji bili, a i danas su na Кosovu i Metohiji", naveo je Petković u čestitki građanima.


Komentari posetilaca