Petković o obnovi kuće nacističkom saradniku: Srbija protiv revizije istorije
05/02/2022 13:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 231 |
|

RTV KIM, 05.02.2022. - Srbija je dosledno protiv Кurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu, naveo je direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković povodom početka restauracije kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Mitrovici na Tviteru.

"Кuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor može biti samo muzej sećanja na žrtve zločina SS divizije „Skenderbeg“ i drugih albanskih fašističkih formacija na Кosovu i Metohiji", napisao je Petković.

Podsetimo, Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu ove nedelje započeli su "restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve" – istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera.

Nakon izveštavanja medija o tome, u zajedničkom saopštenju Evropske unije na Kosovu/EUSR, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) Kosova dostavljenom medijima je konstatovano da "sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama".

 


Komentari posetilaca