Petković ponovo upozorio na pritiske na Srbe na Kosovu
14/04/2022 16:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 319 |
|

RTV KIM, 14.04.2022. - Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom istakao da je srpski narod na Kosovu izložen svakodnevnim napadima i pritiscima.

Tome, kako kaže, najrečitije govori cifra od 169 napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, koji su se dogodili od početka prošle godine.

"Nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje referenduma, a odmah zatim i izbora Republike Srbije na teritoriji pokrajine, otišlo se korak dalje i na najgrublji mogući način poništena su osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Кosovu i Metohiji", reako je Petković.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je naglasio da je Beograd do sada pokazivao stalnu konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom, da je sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok se sa druge strane, ne sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Beograd ostaje dosledno opredeljen da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, koji se odnose na pravosuđe, energetiku, nestala lica, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini i pre svega na formiranje ZSO. Samo tako bi dijalog mogao biti nastavljen u dobrom smeru", zaključio je Petković.

Petković je zahvalio na doslednoj podršci koju Republika Кipar pruža politici Srbije po pitanju Кosova.

 

 

 


Komentari posetilaca