Petković sa Pičom razgovarao o situaciji na Kosovu
09/02/2022 09:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 255 |
|

RTV KIM, 09.02.2022. - Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Кraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, koga je upoznao sa stanjem na Kosovu, kao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, navodi se u saopštenju.

Petković je naglasio da kosovske vlasti svojim potezima svakodnevno stvaraju tenzije na Кosovu i tom prilikom je ukazao na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije.

"Ako se, pored toga, uzmu u obzir gotovo svakodnevni, etnički motivisani napadi na Srbe, kojih je od  početka prošle godine do danas bilo 142, ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini, kao i  ugrožavanje imovine Srpske pravoslavne crkve, postoje opravdani razlozi za našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Podsetio je da je Srbija ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, vlasti na Kosovu više od 3.200 dana odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja, a onemogućava se i rad medijima na srpskom jeziku, što su sve dodatni pritisci, koji, po rečima Petkovića,
prete da obesmisle do sada napravljene pomake u briselskim razgovorima.

Petković je, kako se navodi, izrazio očekivanja da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru Кosova.

"Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Prihvatajući različite pozicije o nezavisnosti Кosova i Metohije, ser Stjuart Pič je, kako se navodi u saopštenju, opisao svoju novu ulogu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

Poručio je da će blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU na podršci dijalogu između Beograda i Prištine i održivom rešenju, na dobrobit svih ljudi u regionu.

 

 


Komentari posetilaca