Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM
12/10/2022 11:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 260 |
|

RTV KIM, 12.10.2022. - Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da poseti Kosovu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Podsetili su da je ovo je deseti put da vlasti u Prištini "demonstriraju silu i samovolju" i zabranjuju Petkoviću da poseti Kosovo. Reč je, kako navode, o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu Kosovu glavnog pregovarača Srbije za dijalog sa Prištinom.

"Petković je uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija (Pokrov Presvete Bogorodice), kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na КiM", istaknuto je .

Kako dalje navode, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Кuscu prisustvuje manifestaciji "Moravski dani". Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i, kako navode, time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

"O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Кancelarija za КiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da  Кosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na КiM žive", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.


Komentari posetilaca