Petkvoić u opštini Štrpce: Moramo da pregovaramo i rešavamo ključna pitanja
11/03/2022 15:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 278 |
|

RTV KIM, 11.03.2022. - Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković započeo je dvodnevnu posetu Kosovu obilaskom Štrpca. U Berivojcu je uručio Odluku o realizaciji projekta kojim će biti rešeno vodosnabdevanje ovog kraja.

Petkovića su u Sportskoj hali u selu Berevce, dočekali mladi sportisti i najmlađi članovi Кulturno umetničkog društva ovog kraja koji su izveli kraći sportski i kulturno-umetnički program. U prisustvu Petkovića bili su Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Petković je poručio da će Srbija nastaviti da se bori za Sirinićku župu i opštinu Štrpce, te da će pomoći građanima i u ekonomskom smislu.

Direktor Petković je u selu Berevce rukovodstvu opštine uručio Odluku za početak radova i realizacije projekta vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom za opštinu Štrpce.

Za realizaciju kapitalnog projekta - Izgradnja vodozahvata i postrojenja za preradu vode „Bolovanka“ Štrpce, sredstva u iznosu od 44,4 miliona dinara je obezbedila Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

Petković je istakao da se na ovaj način rešava višedecenijski problem Štrpčana i podsetio da je rešenje obećao prilikom svoje prethodne posete ovoj opštini, što se danas i realizuje.

"Krećemo sa važnim projektom koji će podrazumevati da svi građani opštine Štrpce više neće morati da kupuju flaširanu vodu, već će imati zdravu pijaću vodu i zato krećemo sa izgradnjom projekta vodozahvata i postrojenja. Samo kada smo zajedno, ujedinjeni, okrenuti ka budućnosti možemo da postignemo sve što želimo", poručio je Petković.

On je dodao da država Srbija vodi računa o svakom našem zaposlenom, o svakom našem poljoprivredniku, o svakom našem detetetu, o našim najstarijim sugrađanima.

Poručio je da je Srbija pod pritiskom, te da je očekuju još veći pritisci.

"Vi koji živite ovde u opštini Štrpce dobro znate šta znače veliki pritisci, ali naše je da se borimo da sačuvamo mir i da ne nasedamo na provokacije, već da mudro, odgovorno i strpljivo gradimo našu budućnost, ovde na КiM. Vi ovde na jugu КiM, u Sirinićkoj župi ste okruženi vašim komšijama Albancima i moja poruka i danas jeste da moramo da pregovaramo, da u dijalogu, u Briselu rešavamo sva teška i ključna pitanja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, jer je to način da vi ovde imate noramalan život. Mi smo u Beogradu opredeljeni za dijalog, opredeljeni smo za budućnost. Кoliko god da su teški problemi koje iznosimo u Briselu i o njima razgovaramo, bolje je da imamo teške probleme u dijalogu, u Briselu, nego da imamo incidente na terenu", zaključio je Petković.

U nastavku posete Štrpcu, on je u selu Vrbeštica obišao Osnovnu školu „Šarski odred“ koja je izgrađena sredstvima Кancelarije za КiM i naveo da će Кancelarija pomoći sa obnavljanjem inventara.

Petković je potom posetio devetočlanu porodicu Mladenović i uručio im građevinski materijal za dogradnju kuće kao i motokultivator koji će im značiti za obradu zemlje.

 


Komentari posetilaca