Petrović: Izlaznost Srba zavisi i od kampanje
23/09/2013 12:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 983 |
|

 
Predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS)Slobodan Petrović izjavio je danas da postoji veliko interesovanje građana za lokalne izbore 3. novembra na Kosovu,  i ali da će izlaznost Srba zavisiti i od toga da li će kampanja biti "prljava".
 
Petrović smatra da bi prljava kampanja, koja se, kako kaže, već sada vidi, mogla da umanji tu izlaznost.
 
"Već je puno toga što ima najmanje veze sa izborima i u tome učestvuje nekoliko političkih subjekata što ne ohrabruje izlaznost naših građana", kaže za Tanjug Petrović i dodaje da je reč o ljudima koji su u tom procesu iz ličnih interesa.
 
"Želim da uputim apel na sve da je reč o lokalnim izborima, da građani žele da imaju bolji i kvalitetniji život i da treba da se bavimo lokalnim temama", navodi Petrović.
 
Iako izborna kampanja još nije zvanično počela, Petrović ukazuje da se blizina izbora oseća i stranke su već počele sa pripremama i aktivnostima.
 
SLS je predložila svoje kandidate u 16 opština, a od toga u osam opština ima svoje kandidate za gradonačelnike i predsednika opština. Među njima su i dva kandidata za prve ljude u dve opštine na severu Kosova - Severnom delu Kosovske Mitrovice i Leposaviću.
 
"Što se tiče severa Kosova, mi ćemo shodno situaciji prilagoditi izbornu kampanju i imaćemo nešto drugačiju kamanju", napominje Petrović, koji je precizirao da će ona na severu uglavnom biti "od vrata do vrata", kao i da će biti manje javnih skupova i tribina, jer SLS ne želi da neko njihovo učešće doživi kao neku vrstu provokacije.
 
Činjenica da je SLS prvi put učesnik izbornog procesa na severu Kosova i Metohije ohrabruje, kaže Petrović, koji očekuje zapažen rezultat svoje stranke i na severu. 
 
"Želimo da svoju politiku predstavimo i na severu i da dobijemo podršku za to, očekujemo u te dve opštine dobre rezultate budući da smo u prethodnim godinama imali dosta simpatizera u tim opštinama, ali oni do sada nsiu imali aktivnosti kao što smo imali na jugu", objašnjava Petrović.
 
Građani na severu Kosova, kako napominje, upoznati su sa SLS, ali ne na najbolji način za rezultatima politike koju ta stranka vodi.
 
Na pitanje sa kim bi SLS mogao da sarađuje nakon izbora i da li postoji mogućnost koalicije sa "srpskom" listom koja ima podršku Vlade Srbije, Petrović je rekao da će nakon izbornog rezultata imati jasnu sliku oko daljih aktivnosti i koalicija i svega što je neophodno za jačanje srpske zajednice na Kosovu.
 
"Mi smo pokazali da imamo kapaciteta za koalicione dogovore, očekujem i da ćemo nakon izbora imati priliku da sa nekima ko uzme deo odgovornosti zajednički štitimo interese zajednice", rekao je Petrović.
 
Oni koji dele iste vrednosti kao SLS, kako naglašava, prihvatljivi su za saradnju.
 
"Mi imamo jasnu sliku da je najvažnije opstanak srpske zajednice i to nema alterntivu. Jačanje kvaliteta života i povratak Srba koji su napustili prostore Kosova su stvari koje su za nas najvažnije - svako ko se prepozna u tome može biti naš partner", ističe Petrović.
 
Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština nakon izbora, što je predviđeno Briselskim sporazumom, Petrović naglašava da je to prilika da srpska zajednica ima još jedan instrument više za rešavanja problema i onoga što će ojačati.
 
"Same aktivnosti te zajednice zavisiće od nekoliko stvari i posle izbora videćemo koliku će ulogu imati koja stranka. SLS se pokazala kao najodgovrnija za građane i zajednicu koja živi na Kosovu i u tome ćemo dasti svoj doprinos", zaključuje Petrović.
 
Izvor: Tanjug, New press
 

Komentari posetilaca