Petrović, Jablanović i Rašić protiv razgraničenja
27/09/2019 13:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 570 |
|


Medija centar, 27.09.2019. - Predstavnici Koalicije “Sloboda”, Samostalne liberalne stranke i Partije kosovskih Srba poručili su sa debate u Medija centru u Čaglavici da su protiv bilo kakvog razgraničenja ili korekcije granica. Nenad Rašić, Slobodan Petrović i Aleksandar Jablanović očekuju da će na predstojećim izborima pobediti Srpsku listu, čiji predstavnik se nije odazvao pozivu organizatora da učestvuje na ovoj debati.

Predstavljajući program Koalicije “Sloboda” Nenad Rašić, koji je i kadidat ove koalicije za premijera Kosova, rekao je da je ekonomski razvoj, pre svega Srba na Kosovu, prioritet ove koalicije.

„Kada prolazite kroz mesta gde žive Srbi  tu jednostavno nema napretka ili ga nije bilo bar zadnjih dvadesetak godina. Mi ćemo  pokušati da ojačamo lokalne privrednike, bilo da se radi o poljoprivredi, bilo da se radi o privredi, jer to je jedini uspešan način koji možete subvencionisanjem već izgrađenih privrednih preduzeća da ojačate njihove kapacitete“, rekao je Rašić.

Borba protiv kriminala i korupcije je na prvom mestu prioriteta Partije kosovskih Srba, poručio je predsednik ove stranke Aleksandar Jablanović.

„Pošto su institucije koje imamo, bilo da su to instutucije koje ovde funkcioništu po sistemu Kosova ili po sistemu Srbije, u srpskim sredinama te institucije su jednostavno zarobljene od strane kriminalnih struktura koje na neformalan način i u neformalnim centrima odlučuju o svemu, od podele socijalne pomoći, do zapošljavanja, pa i do uručivanja otkaza“, rekao je Jablanović.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović kazao je da su rezultati ove partije u dva mandata u Vladi Kosova  dokaz da je ovoj partiji glavni cilj opstanak Srba na Kosovu.

„Naš program je program opstanka, ako se pre svega ostane živ u ovoj izbornoj kampanji. Program je vezan i za zaštitu životne sredine, za obrazovanje, za zdravstvo, sve je to vezano za opstanak”, rekao je Petrović.

I pored toga što zvanični Beograd na ovim izborima podržava samo Srpsku listu, predstavnici koalicije “Sloboda”, Samostalne liberalne stranke i Partije kosovskih Srba poručuju da su nakon izbora spremni na saradnju sa Beogradom.

„Ukoliko žele da na ravnopravnim osnovama razgovaramo, ali da slušaju inicijative i predloge koji dolaze sa naše strane,  onda je to logična stvar. Ne može niko znati probleme Srba od nas samih. Ne može Marko Đurić da zna šta je najbolje za Gračanicu, Ranilug, Parteš ili bilo gde drugde.To što rade oni je improvizacija. Mi se bavimo ozbiljno i odgovorno politikom’’, rekao je Rašić.  

,,Od prvog dana našeg osnivanja do dana današnjeg nismo radili protiv države Srbije i srpskog naroda, naprotiv nismo želeli da budemo poslušnici režima, a ne države, jer ovo je jedna poitička opcija koja je danas, sutra možda nije i neće biti. Znači mi ne želimo da zbog nečijih hirova ili ličnh interesa i privilegija dovedemo u pitanje opstanak našeg naroda koji je ovde na Kosovu”, rekao je Petrović.

Aleksandar Jablanović, međutim ima jedan uslov kad je saradnja sa Beogradom u pitanju.

 „Bez jasnog izvinjenja za sve što nam je u prethodnom periodu taj isti Beograd uradio i bez javnog i jasnog povlačenja svih optužbi koje je na naš račun izneo, od te da mi nismo Srbi do te da smo strani plaćenici i izdajnici svog naroda, ja  kao čovek preko tih uvreda ne mogu da pređem. Koliko  god da znam da su te uvrede lažne, a jesu lažne, mene one svakako kao čoveka pogađaju“, rekao je Jablanović. 

Rašić, Petrović i Jablanović, poručili su i da su protiv bilo kakvog razgraničenja ili korekcije granica, što su ideje za koje se zalažu predsednici Srbije i Kosova.

,,To bi stvorilo egzodus, a egzodus naravno ni na koji način ne bi išao u prilog i nama, a i našim sugrađanima. Prema tome, decidno smo protiv bilo kakvog menjanja granica“, rekao je Rašić. 

,,Na žalost veliki broj naših sunarodnika u Srbiji ne zna da dve trećine naših sunarodnika živi južno od reke Ibar, a jedna je trećina na severu. Ono što je isto kao stav poznat je da i naša Srpska Pravoslavna Crkva deli to mišljnje i ja sam potpuno siguran da 99,9 odsto naših ljudi koji žive južno od reke Ibar dele naše mišljenje”, kazao je Petrović. 

„Ako budem u prilici da budem u nekoj delegaciji, na nekom razgovoru oko toga gde će da bude brdo koje će da nas razgraniči, ja takvo brdo od Kopaonika do Šar planine ne vidim. Zašto mi da se razgraničavamo? Zato što je neko to obećao? Jel to politika države Srbije, nije“, rekao je Jablanović.

Na debatu koju je na temu “Parlamentarni izbori na Kosovu 2019.” organizovao  Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fonadacije za otvoreno društvo, bio je pozvan i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji se nije odazvao pozivu.

 

 


Komentari posetilaca