Pismo Ešton i File o napretku posle susreta Dačića i Tačija
18/06/2013 10:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 790 |
|

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File informisaće krajem ove nedelje zemlje članice o napretku u primeni briselskog sporazuma, nakon što se 20. juna u Briselu još jednom sastanu premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači. 
 
Eštonova je saopštila da je pozvala Dačića i Tačija u Brisel u četvrtak, 20. juna, na razgovore o napretku u sprovođenju plana primene sporazuma, a premijer Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da nakon toga očekuje da će Ešton i File uputiti pismo državama članicama.
 
- Pismo bi, ako sve bude teklo u skladu sa onim što se dešava na sastancima radnih grupa i na terenu, sadržalo pozitivnu preporuku, odnosno poziv za države članice da daju pozitivno mišljenje, rekao je Dačić.
 
Fileov portparol Peter Stano rekao je danas Tanjugu da će File i Ešton poslati sažeto pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u okviru priprema za odluke Evropskog saveta i dodao da se nada da će pismo biti poslato krajem nedelje.
 
Savet EU će na samitu koji je zakazan za 27. i 28. jun odlučivati o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom.
 
Prema zaključima Saveta EU iz decembra prošle godine, "vidljiv i održiv" napredak u odnosima Beograda i Prištine predstavlja osnovni uslov da Srbija dobije datum za početak pristupnih pregovora s Unijom.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca