Počela nastava u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu
14/03/2022 18:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 300 |
|


Medija centar Čaglavica, 14.03.2022. - Danas je zvanično počela nastava u novosagrađenom Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu, u kome su smeštene tri škole – Gimnazija, Ekonomska i Medicinska.  Učenici, nastavnici i direktori srećni su što nakon više od 20 godina dobijaju adekvatne prostorije i uslove za rad i što će prelaskom u novi objekat raditi bez smena.

Nakon više od 20 godina rada u prostorijama osnovnih škola, improvizovanim učionicama i kabinetima i nemogućnošću da funckionišu punim kapacitetom, više od 600 učenika Gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole, danas su zvanično prešli u novosagrađeni Srednjoškolski centar.

„Mnogo je bolje zato što imamo bolje uslove i za bavljenje sportom, i za druženje i generalno je sve mnogo bolje i tereni i škola i prostorije i učionice. Ovo i ono pre nebo i zemlja ne vredi ni porediti“, kaže Lazar Krstić, učenik prištinske Gimnazije.

„Škola je dosta inovativa imamo pristup različitim prostorijama i mogu da kažem da je velika mogućnost da će doći do veće socijalizacije među decom s obzirom da su se ovde spojile tri škole. Ono što je za veliku pohvalu je i sama konstrukcija ali i ostale stvari, tako da ako bismo krenuli da govorimo o prednostima ne bismo mogli da ih nabrojimo“, kazala je  Mila Mihajlović učenica Gimnazije.

„Imamo krevete, imamo špriceve, sve što nam je potrebno za jednu medicinsku ustanovu bukvalno“, Đorđe Grbić učenik Medicinske škole.

Od izmeštanja iz Prištine, ove tri škole za su nastavu koristile prostorije OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici, „Vuk Karadžić“ u Lepini i „Sveti Sava“ u Plemetini.

„Nove prostorije mi se jako sviđaju uslovi za rad će biti boji nego u staroj školi, više nas je ovde svi ćemo se družiti međusobno, ne ustajemo više toliko rano nastava počinje kasnije“, rekla je Anastasija Jevtić

„Velika prednost je to što više ne ustajemo tako rano“, kaže Milenković Miljana, učenica Medicinske škole.

Osim učenika, ovaj dan su dugo iščekivali i nastavnici i direktori škola. Direktor Medicinske škole Miodrag Živić kaže da je srećan što su konačno dobili svoj prostor i što više nisu podstanari.

„Dobili smo mnogo bolji prostor u odnosu na onaj koji smo imali. Sada su sva deca i da kažem svi profesori tu na jednom mestu do sada su bili u Gračanici, Gušterici, Lepini dobili smo kabinete koji su jednim delom opremljeni, opremamo ih još neke sitnice da se odraden ali u suštini su starno mnogo, mnogo bolji uslovi konkretno u samim učionicama i kvadraturi koju sada imam. Bolji rad nastavnika i bolji uslovi da prenesu to znanje na decu“, kazao je Miodrag Živić.

Novim uslovima za rad zadovoljan je i direktor prištinske Gimnazije Dejan Denić.

„Možemo da se pohvalimo da je ovde sala ona prava sportska sala sa dovoljno prostora i rekvizita i učionice su konfornije, savremenije, dobro opremljene imamo i višak prostorija znači sve ono što nam treba za normalno funkcionisanje sada ovde imamo“, kazao je Denić.

Površina zgrade Srednjoškolskog centra je oko 8,000 m2, a pored učionica, Srednjoškolski centar sadrži i nekoliko kabineta za stručnu nastavu, kantinu, sportsku salu, kao i prostor za sport na otvorenom.  Izgradnju objekta je finansirala Kancelarija Evropske unije na Kosovu, koja je u projekat uložila više od 2,7 miliona evra, a  inventar i drugi školski materijal obezbedila je Opština Gračanica.

 

 


Komentari posetilaca