Počela nova školska godina
01/09/2023 12:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 97 |
|

Kim, 01.09.2023. - Oko 760 hiljada đaka koji nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva Republike Srbije danas će sesti u školske klupe. Školska godina je počela i na Kosovu u srpskim sredinama.

Resorno ministarstvo poslalo je smernice za rad, a posebna pažnja na početku nove školske godine biće posvećena bezbednosti učenika, pa će u školama u Srbiji dežurati policajci.  

Škole na Kosovu koje nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije takođe počinju sa radom nakon raspusta. Časovi i dalje traju po 40 minuta.

U Srednjoškolskom centru nemaju školskog policajca, ali je upotreba mobilnih telefona na časovima zabranjena, potvrdio je za Radio Kim direktor Gimnazije u Lapljem Selu, Dejan Denić.

"Počeli smo na vreme, sve je u redu što se tiče početka nove školske godine. Radimo po planu i programu Republike Srbije. Dobili smo uputstva i pridržavamo se tih uputstava. Upisali smo 36 učenika prvog razreda u dva smera, od mogućih 40, tako da smo zadovoljni", kaže direktor Gimnzazije Dejan Denić.

Denić kaže da je broj učenika isti kao i prošle godine. "Održavamo taj broj i on je ustaljen poslednjih nekoliko godina. Nismo maksimalno popunjeni ali je 90%.

"Prvi čas smo krenuli sa intoniranjem himne i to će biti ustaljena praksa i kao što sam rekao, dobili smo uputstva Ministarstva prosvete Republike Srbije i pridržavamo se tih uputstava. Ovaj prvi dan je za upoznavanje sa nastavnim planom i programom, a sledeće nedelje imamo tematsku nastavu a one naredne inicijalno testiranje. Učenicima bih poželeo sve najbolje, da škola prođe u najboljim okolnostima, da budu spremni za ono što ih čeka u ovoj novoj sredini, da od početka svhate ozbiljno, da uče, da budu vredni i nadam se da će biti uspeha", kazao je Denić.

Medicinsku školu na centralnom Kosovu pohađa 320 učenika, a ove godine su u Lapljem Selu formirana tri razreda i u isturenom odeljenju škole u Plemetini četvrto. Miodrag Živić, direktor ove škole kaže da je nastava počela uspešno.

"Prvaci se upoznaju sa našom školom , gledamo da ih što toplije dočekamo kako bi im bilo što ugodnije u našoj školi. Prve dve nedelje su tematske. Priča se sa decom o drugarstvu, solidarnosti, empatiji i svim tim temama kojima će nastavnici da probude neku nežnost i empatiju, da se oni dobro slažu, da budu drugari i da kroz to drugatstvo krene i škola i učenje".

Zbog specifičnost situacije, u školama na centralnom Kosovu nema školskih policajaca, ali po hodnicima dežuraju profesori. U Medicinskoj školi pravilo upotrebe telefona postoji i zvanične odluke. 

"Postoje kutije za mobilne telefone gde učenici odlažu svoje telefone tokom časova, a kada se završi čas onda ih uzimaju ali tokom časova nije dozvoljeno", kaže Živić. 

Nova pravila u školama učenici su spremno dočekali. Međutim, pojedina im se baš i ne dopadaju.

"Pošto nam je ovo zavšna godina i najdraža mislim da će brzo da prođe. Već smo se navikli, čuli smo te nove radne procedure. Kodeks oblačenja je malo preteran, prve nedelje ćemo imati neka predavanja, radićemo intervjue, imaćemo prezentacije. Mislim da je to korisno, posebno za ove koji su tek došli", kaže učenica Anastasija Ivić.

U Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu organizuje se svečani program za prvake i predškolce uz balone i crveni tepih.

"Jako sam uzbuđena što krećem u prvi razred, sviđa mi se dobrodošlica i drago mi je da se družim sa prijateljima", kaže Iva Trajković.

"Sviđa mi se što su učiteljice napravile ove ogrlice za nas i sve je tako lepo", kaže prvak Pavle Stojanović.

"Mi smo spremni mnogo pre prvog septembra, nastavnici u učenici su orni za rad. Nastavnici su dočekali svoja odeljenja i učenike. Pripremili smo svečani doček predškolskih grupa i prvaka, imamo program i mala iznenađenja za učenike kako bi što opuštenije naši najmlađi doživeli početak nove školske godine. Ipak je ovo verujem ponekad i stresno, pogotovu za roditelje ali verujem da su naši učitelji kreativni i da su spremni za najbolji doček naših đaka prvaka", kaže za Kim direktor škole Ljubiša Karadžić.

Broj učenika u Lapljem Selu je veći u odnosu na prošlu godinu, napominje on. "Ovde imamo upisanih 30 prvaka a u Preocu 12, to je veći broj u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, u Čaglavici ove godine nemamo upisane đake prvake. Tamo imamo kombinovana odeljenja. Tendecija je da se broj učenika iz godine u godinu smanjuje u Čaglavici. Ako posmatramo na taj način imamo veći broj prvaka. "

Karadžić kaže da je broj upisanih predškolaca u Lapljem Selu veći, a u Preocu manji. Kaže da su u školi spremni i za nova uputstva Ministarstva i da ih se pridržavaju. "Početak jeste malo drugačiji ali u korist je naših učenika da pored nastave imaju i tematska predavanja o toleranciji, ponašanju u društvu, da znaju njihova prava i obaveze a sve u cilju njihove bezbednosti", naglašava Karadžić.

Iako se spekulisalo da li će se nastava odvijati normalno u školama u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, ta nedoumica je otklonjena. Načelnik Školske uprave Ivan Zaporožac naglasio je da će se nastava odvijati redovno bez obzira na politiko-bezbednosnu situaciju.

Podsetimo, u školama u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću školska godina je završena ranije zbog incidenata koji su se dešavali krajem maja i početkom juna ove godine.

 

 


Komentari posetilaca