Počela obuka za čuvare verskih i kulturnih objekata
19/06/2013 22:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 906 |
|

Zaštita verskog i kulturnog blaga SPC na Kosovu  biće poverena posebnim  jedinicama kosovkse policije. Za  pripadnike novoformirane jedinice, misija OEBS-a na Kosovu organizovala je obuku o odogovornostima policije u cilju očuvanju objekata od verskog, kulturnog i istorijskog značaja.
Kosovska policija formirala je posebne jedinice koje će biti zadužene i odgovorene za zaštitu objekata od kulturnog i verskog značaja. U tom cilju Misija OEBS-a je u hotelu Emerald organizovala prvu obuku za pripadnike novoformirane policijske jedinice u regionu Prištine.  
 
Portparol misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon je napomenuo da je primarni cilj ove obuke da kosovska policija bude još bolja u zaštiti verskog i kultrurnog nasleđa. 
- Naša aktivnost se zasniva na promociji zaštite verske i kulturne baštine i na razvoju sektora javne bezbednosti. Kroz ove treninge spajamo ta dva sektora, istakao je Gaon.   
 
Prištinski paroh Stevo Mitrić koji je kao predstavnik SPC prisustvovao trenigu, istakao je kako je dosadašnja saradnja sa pripadnicima Kosovske policije bila uspešna i korektna.
 
Potpukovinik Kosovske policije Nešat Fljugaj je podvukao da će se kroz ovakvu vrstu rada  sa kosovskom policijom steći nova iskustva od kojih će svi imati koristi. 
Odgovarajući na pitanje da li  će Kosovska policija ove godine pojačati nivo obezbedjenja tokom obeležavanja Vidovdana Fljugaj je  ustvrdio da policija u potpunosti srpemna da osigura bezbednost svim građanima. 
- I ove godine policija Kosova ima plan obezbeđenja. U potpunosti smo spremni da pružimo bezbednost svima kako bi praznik bio dostojanstveno obeležen.
 
Za blizu 170 policajca  kojima će biti povereno  čuvanje verskih i kulturnih objekata  predviđena je osmodnevna obuka širom Kosova.  Za zaštitu spomenika srpske verske i kulturne baštine na Kosovu do 2010.  godine je bio zadužen KFOR, koji je kasnije svoju  nadležnost  prebacio na Kosovsku policiju. Osim manstira Visoki Dečani, za čiju su zaštitu i danas zaduženi pripadnici međunarodnih vojnih snaga, svi ostali verski i kulturni spomenicu su u zaštiti Kosovske policije.    
 
Izvor: Ivan Miljković
 
 

Komentari posetilaca