Počeli radovi na obnovi crkve Svetog Nikole u Prizrenu
20/12/2021 20:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 233 |
|

Radio Goraždevac, 20.12.2021. - Obnova crkve Svetog Nikole (Rajkove crkve) u Prizrenu počela je danas uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija u saradnji sa misijom OEBS-a na Kosovu. Vest o početku obnove stigao je na praznik Svetog Nikole, a dan nakon toga krenulo je rasčišćavanje dvorišta, kako bi sledeće godine krenuli radovi.

Paroh prizrenski jerej Jovan Radić je rekao da je na praznik Svetog Nikole stigla vest o početku obnove crkve nazvane po ovom svetitelju.

„Na praznik Sv. Nikole dobili smo informaciju da će početi sa čišćenjem svetinje i da ćemo uskoro očistiti portu, samu crkvu i oko nje postaviti ogradu i kapiju. To će biti prva faza obnove. Ako Bog da, da sledeće godine počne i obnova same crkve. Prizvani smo da obnavljamo svetinje kako bismo ih sačuvali u ovome gradu i podsetili na vekovno postojanje našeg naroda i prozvani smo da podižemo crkve kako bismo opstajali, jer ako nema ovih svetinja ovde, nema ni nas. Svako od nas ugrađuje deo sebe u ove svetinje da bi nam ti svetitelji, kojima su ove svetinje posvećene, bili naši zaštitnici pred Gospodom i da nas se sete kada se budemo susreli sa Gospodom jednoga dana“, rekao je paroh prizrenski.

Pre tačno godinu dana Odbor za obnovu svetinja Prizrena je saopštio da uz Božiju pomoć, sa blagoslovom Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pokreće obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Podsećajući da je Rajkova crkva poslednja srpska crkva u samom Prizrenu koja nije obnovljena, Odbor je tada pozvao sve dobronamerne ljude koji žele i mogu, da pomognu akciju hitnog spasavanja ovog značajnog spomenika kulture.

„Počeli smo uz blagoslov vladike Teodosija da prokupljamo novac i naišli smo na dobar odaziv svih ljudi u Srbiji i inostranstvu. Sakupili smo određenu svotu novca sa kojom bismo mogli da započnemo obnovu, rekao je otac Jovan Radić.

Crkva Svetog Nikole u Prizrenu je srednjovekovna vlastelinska crkva, zadužbina Rajka Kirizmića. Sagrađena je u prvoj polovini 14. veka, u prizrenskom naselju Potok-mala. Rajkova Crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima i svojoj grobnoj crkvi.

Sveti Nikola je jako poštovan u ovom delu Metohije o čemu svedoče mnogobrojne crkve posvećene ovom svetitelju u Prizrenu i Sredačkoj župi: Sv. Nikola, crkva u manastiru Sv. Arhanđela (u fazi obnove), Sv. Nikola (Tutićeva crkva), preko puta Sabornog hrama u Prizrenu, zadužbina porodice Tutić iz 14. veka, postradala u martovskom pogromu, obnovljena 2010, Dečanski metoh; Sv. Nikola u Sredskoj, Drajčićima, Mušnikovu i Bogoševcu. Pretpostavlja se da je i na Višegradu postojala kapelica za vojnu posadu, posvećena Sv. Nikoli.

Na putu iz Prizrena ka manastiru Svetih Arhangela u klisuri Prizrenske Bistrice se nalazi pećinska crkva isposnica Sv. Nikole, koja je takođe postradala 17. marta.

 

 


Komentari posetilaca