Počeo 10. „Grafest“. U takmičarkom programu 25 radova
30/11/2021 20:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 710 |
|

RTV KIM, 30.11.2021. - Jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i kratkih formi „Grafest“ počeo je večeras. Naredna tri dana u Domu kulture „Gračanica“ biće prikazani dokumentarni filmovi domaćih i međunarodnih stvaralaca, a u takmičarskom programu, u četiri bloka, publika može da pogleda 25 radova ovdašnjih autora.

Nakon svečanog otvaranja, u revijalnom programu desetog po redu „Grafesta“ prikazan je film „Novo jevanđelje“ (2020) Mila Raua. Direktorka „Beldoksa“, Mara Prohaska Marković, koja je proglasila festival otvorenim, kazala je da je presrećna što se ovaj film prikazuje na festivalu u Gračanici.

„’Novo jevanđelje’, je moćan film, u pitanju je spoj preistorijskog, hrišćansog, holivudskog i savremenog aktivističkog pristupa, tako da je meni mnogo drago. Mi smo bili prezadovoljni kada smo čuli da će ovaj film otvoriti ovogodišnje izdanje ’Grafesta’“, rekla je ona.

Festival „Beldoks“ je, inače, uspostavio saradnju sa „Grafestom“.

„Svake godine uspostavljamo saradnju i sa drugim gradovima u Srbiji. Ovo je prvi put da imamo neku saradnju sa festivalom na Kosovu i Metohiji, tako da je nama to vrlo značajno. Mi volimo da verujemo da postoji budućnost dokumentarnog filma, da je blistava, da tako kažem. Dokumentarni film je svuda u svetu sve više popularan i sve je veća i ozbiljnija produkcija dokumentarnog filma. Isto tako je i u Srbiji a, koliko čujem, i ovde kod vas“, kazala je Markovićeva.

Deseta godišnjica festivala u Gračanici ima veliki značaj, kako za publiku i autore koji učestvuju u njegovom takmičarskom programu, tako i za organizatore iz Doma kulture. Ivan Stojković, direktor festivala kazao je da je Dom kulture ponosan što ima ovako prestižan festival koji ove godine slavi mali jubilej.

„Samim tim što on i dalje traje znači da je zaista vrlo važan, ne samo za nas, kao Dom kulture, odnosno kao ustanovu, već za sve ljubitelje dokumentaristike. Ove godine će biti različit po mnogim stvarima, pre svega novina je da smo ove godine uspostavili saradnju sa ’Beldoksom’, jednim od najvećih filmskih festivala dokumentarnih filmova i sa ’DokSrbija’. Dokumentarni film sada izlazi na velika platna, mislim da će se publika tek pojavljivati na ovakvim festivalima i filmovima“, kazao je Ivan Stojković.

Od osnivanja „Grafesta“ 2011. godine stalni član žirija je novinar i publicista Đorđe Jevtić.

„Prvi festival održan je 27. i 28. decembra 2011. godine pod motom „Predoči stvarnost“. Mislim da je taj moto vrlo aktuelan i danas. Suština ovog festivala je da predoči stvarnost na Kosovu i Metohiji, da filmovi, televizijske emisije sa dokumentarnom građom predočavaju svakodnevno šta se na Kosovu i Metohiji zbivalo, šta se zbiva, kako se živi, kako se strada, kako se raduje, da se istovremeno prikaže svo zlatno bogatstvo kojim Kosovo i Metohija raspolaže“, rekao je on.

Jevtić smatra da je festival opravdao svoje postojanje i podseća da je na njemu do sada prikazano 250 ostvarenja koja su, kako kaže, neizmerno blago.

„Festival je omogućio da mnogi stvaraoci, kolege koje se bave ovim poslom, sazru u tom umetničkom i estetskom, da savladaju neke najosnovije i najvažnije prepreke u toj vrsti stvaralaštva“, istakao je Jevtić.

Za ovogodišnju nagradu na „Grafestu“ u konkurenciji je 25 dokumantarnih filmova i kraćih televizijskih formi, autora sa Kosova. Inače, „Grafest“ je jedan od retkih festivala na Kosovu na kojem se prikazuju i takmiče ostvarenja ovdašnjih autora, uglavnom onih koji se bave novinarskim izveštavanjem.

„Evidentan je napredak kod autora i to je divna vest, pre svega za mene kao novinara, kada vidim koliko su kolege uozbiljile novinarski, ali i svoj kreativni izraz. Ono što je lepo je da u poslednje dve godine imamo više dokumentarnog izraza, ranije je to bila više neka isključivo televizijska forma“, kaže članica žirija Ivana Vanovac.

Tokom festivala organizuju se i radionice i tribine na kojima govore producent Miloš Ivanović i reditelj Boris Mitić.

„Kao saradnici donosimo program edukacije u vezi sa dokumentarnim filmom i produkcijom dokumentarnog filma i najviše sarađujemo, ne toliko sa publikom, koliko sa filmskim stvaraocima odavde. Probaćemo da im približimo modele produkcije i da napravimo neku sponu između te produkcije koja je uglavnom koncentrisana u Beogradu, da to malo decentralizujemo“, kazao je filmski producent i predsednik Udruženja dokumentarista Srbije „DokSrbija“ Miloš Ivanović.

„Ovo je pilot projekat, prvi put sarađujemo sa „Grafestom“. Inače, DokSrbija tradicionalno organizuje radionice dokumentarnog filma, već pet godina. Ovo je u sklopu projekta koji finansira Ministarstvo kulture. U pitanju je decentralizacija, sa četiri festivala dokumentarnog filma u Srbiji, a Grafest je jedan od njih i mislimo da je važno što smo započeli i voleli bismo da nastavimo“, kazao je Ivanović.

„Grafest“ će trajati do 1. decembra, kada će biti urečene nagrade najboljim ovogodišnjim autorima.

Osim u Gračanici, radionice o dokumentarnom filmu će, kao i projekcija filmova, biti organizovane i u PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.


Komentari posetilaca