Počeo tradicionalni džez i bluz festival u Zvečanu
01/06/2013 10:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1740 |
|

Jedanaesti međunarodni “North City - Jaž&Blues” festival počeo je večeras u Zvečanu na severu Kosova nastupom francuskog dzez gitariste Sivijana Kortnija.
 
Nakon Kortnija nastupio je i američki bluz bend iz Čikaga - “Big James and The Chicago Playboys” koji su tipični predstavnici čikaške bluz scene, trenutno najbolje organizovane u Americi. 
 
Bend je osnovan u ranim devedesetim a tokom svoje karijere svirali su širom sveta, uključujući Japan. 
 
Lider ovog sastava je trombonista Džejms Montgomeri, čovek koji kaže da je za njegovu i karijeru Playboysa najzaslužniji Litl Milton. 
 
Druge večeri festivala, u subotu veče nastupiće Vlatko Stefanovski i njegov trio koji su već pre nekoliko godina svirali na ovdašnjem festivalu. 
 
Festival će zatvoriti sastav "Jam Innovation" koji predvodi Bojana Stojmenov, široj javnosti poznata kao finalistkinja rijalitija “Ja imam talenat”. 
 
Tokom festivala u holu Doma kulture u Zvečanu otvorena je i izložba slika “Jažspiration” mlade umetnice Nataše Gvozdović iz Kosovske Mitrovice, studenta grafičkog dizajna na Prištinskom univerzitetu. 
 
Organizator festivala kao i svake godine je “Unija M” – udruženje lokalnih muzičara iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, suorganizator festivala je Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica. 
 
Pokrovitelji festivala su Kancelarija EU na Kosovu, opština Kosovska Mitrovica, Telekom Srbija, Program UN za razvoj (UNDP), Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Procredit banka, Jugobanka Jugbanka AD Kosovska Mitrovica i ABC music. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca