Podkast sa Milicom Andrić Rakić: Društvene mreže pretnja za informacioni prostor
08/11/2023 14:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 138 |
|

Radio Mitrovica Sever, 08.11.2023. - Građani imaju poverenja u lokalne medije koji sa Kosova izveštavaju na srpskom jeziku, ne samo u lokalu već i u Srbiji, rekla je u podkastu Radio Mitrovica sever Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

„Ima jako puno razumevanja za to u koliko teškim okolnostima rade mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku, koliko su u izazovnoj situaciji u smislu finansijske održivosti, ali i najosnovnijeg funkcionisanja i pristupa informacijama, posebno onim zvaničnim iz kosovskih institucija“ rekla je Andrić Rakić.

Navodi da su i pored svih teškoća mediji uspeli tokom godina da izgrade određeni kredibilitet koji prevazilazi lokalnu zajednicu i prenosi se na javnost u Srbiji, ali da ima mnogo prostora za poboljšanje.

Ona smatra da su društvene mreže ogromna pretnja za informacioni prostor.

„Lažne vesti se brzo poizvode. Mi smo kod mladih ljudi, koji su učestvovali u poslednjoj aktivnosti NVO Nova društvena inicijativa, videli da oni razumeju da ima mnogo dezinformacija u javnom prostoru, znaju da vrlo malom broju izvora mogu da veruju i zbog toga se povlače od konzumiranja tradicionalnih medija. Vrlo retko idu direktno na sajt medija koji imaju određeni nivo kredibiliteta pa tu gledaju vesti, nego prosto sebi dozvoljavaju da se informišu putem društvenih mreža. Oni veruju da to ne rade, to je dosta paradoksalno, jer tvrde da ih to ne interesuje, a u suštini provode vreme na društvenim mrežama, pa i te kako te informacije dolaze do njih van njihove volje“, rekla je Andrić Rakić.

„Tu postoji taj raskorak, da s jedne strane razumeju opasnost, ali rade ono što ne bi trebalo da rade, a to je povlačenje iz tradicionalnih medija i oslanjanje na društvene mreže, što je opasno. Čitava jedna debata u Evropskoj uniji se vodi o tome kako suzbiti dezinformacije“, objasnila je dodajući da je kampanja „Zbor građana“, koju je pomenula kao aktivnost civilnog sektora, prisutna širom Evrope.

Milica Andrić Rakić kaže da građani misle da je sam termin „nezavisni mediji“ prevaziđen i da svaki medij ima ideološku pozadinu ili ima odeđen društveni stav koji nužno utiče na uređivačku politiku, pa smatraju da nema nezavisnih medija. To ne znači da nema medija kojem se ne može verovati, samo je došlo do preispitivanja tog termina „nezavisni“.

Lokalni mediji koji izveštavaju sa Kosova rade u vrlo teškim uslovima, odlično razumeju koliko su opasne dezinformacije, u kojoj meri mogu da izazovu dramatične društvene posledice i, u tom smislu, daleko su oprezniji nego svi ostali. Spremni su mnogo lakše da priznaju grešku nego neki drugi u Srbiji i tu je ta glavna razlika. Vidi se da postaji jedan dodatni nivo odgovornosti kod lokalnih novinara, rekla je Milica Andrić Rakić.

„Mi razumemo i Srbe i Albance, vidimo koliko i jedni i drugi imaju iskrivljenu sliku prema onome što se dešava na severu Kosova, ali i u drugim srpskim sredinama. Iz razumevanja tih iskrivljenih slika i odakle neke ideje dolaze, lokalni mediji su oprezniji i igraju jednu užasno veliku ulogu u lansiranju slike realnosti u srpskim sredinama“, rekla je Andrić Rakić.

 

 

 


Komentari posetilaca