Pokrenuta istraga zbog jučerašnje lažne dojave o bombi
08/09/2023 14:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 105 |
|

KoSSev, 08.09.2023. - Kosovska policija pokrenula je istragu zbog jučerašnje dojave o ekplozivnoj napravi u zgradi u Bošnjačkoj mahali, u kojoj su smeštene srpske insitucije, za koju je potom ispostavilo da je bila lažna.

Dojavu su juče u policiji dobili oko 9 časova.

„Nešto pre 9 časova, dobili smo dojavu da postoji sumnja da se u ovom objektu nalazi bomba“, potvrdio je juče za KoSSev zamenik komandira KP za region Sever Veton Eljšani.

Odlaskom na lice mesta, policija je potom „vizuelno“ proverila sve prostorije u ovoj zgradi i to na sva tri sprata.

Nakon toga, ali i nakon razgovora sa zaposlenima u ovoj zgradi – ustanovili da se najverovatnije radilo o lažnoj dojavi.

Isto je danas potvrđeno i u dnevnom policijskom izveštaju Kosovske policije, a novi podatak je da je u vezi sa ovim slučajem pokrenuta istraga.

„U ulici Oslobođenja, Severna Mitrovica, u 09.05 policija je dobila informaciju o ekplozivnoj napravi u objektu.Obavljena je neophodna provera, ali nije pronađeno sumnjivo sredstvo. Tužilac je obavešten, slučaj je u istražnom postupku“, navodi se u izveštaju.

Slučaj je u policiji registrovan kao „lažno prijavljivanje“.

Inače, zgrada za koju je policija juče dobila dojavu, na meti je inspekcije kosovske Opštine Severna Mitrovica, a u njoj su smeštene četiri srpske institucije Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad.

Opštinska inspekcija, uz tvrdnje da je reč o zgradi koja je u vlasništvu Opštine Severna Mitrovica, traži da im iz ovih institucija podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat.

Prvi rok koji su iz ove lokalne samouprave dali je odložen, a drugi je istekao danas.

Ispred zgrade u Bošnjačkoj trenutno su samo novinari, a u njoj zaposleni koji iz zgrade nisu izašli od juče.

Lažnu dojavu o bombi, iz Beograda su protumačili kao „neuspeli Kurtijev trik“ da zaposlene iz ove zgrade još juče iseli.

Beograd i Srpska lista, uoči današnjeg dana, poručivali su da odbacuju „ultimatum Prištine“ da napuste pomenute prostorije.

Više puta naglašavali su da se radi o zgradi u kojoj su smeštene institucije koje godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike i u kojima rade oko 40 zaposlenih, te da bi „progon i nasilna okupacija“ kosovskih struktura u zgradu – ugrozilo ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi.

Sve to, juče je u „urgenciji“ upućenoj međunarodnoj zajednici, evropskom izaslaniku za dijalog i Kvinti – predočio direktor Kancelrije za KiM, Petar Petković, tražeći od njih da reaguju i spreče.


Komentari posetilaca