POLAZNICI ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA POSETILI KNJAŽEVAC
24/07/2016 21:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 935 |
|

Knjaževac, 25.jul - Grupa od petnaestoro polaznika Škole evropskih integracija u Severnoj Mitrovici posetila je tokom protelog vikenda opštinu Knjaževac u Istočnoj Srbiji, gde se upoznala sa iskustvima I aktuelnostima u saradnji javnih institucija, nevladinih organizacija I privrednih društava u cilju jačanja lokalne zajednice.

Jedan od važnih segmenata studijske posete bila je i razmena iskustava u vezi sa učešćem na konkursima koje raspisuje Evropska unija na Kosovu I u Srbiji, u cilju priprema za proces pridruživanja.

„Tema studijske posete je lokalni ekonomski razvoj, čime se specifično bavimo u Školi evropskih integracija, a Knjaževac je jedna od opština koje su najbolje iskoristile EU fondove”, kaže Aca Mitić Iz NVO Aktiv koji je organizovao studijsku posetu Knjaževcu.

Domaćin posete Knjaževcu bio je direktor Regionane agencije za razvoj Istočne Srbije, institucije koju su osnovala sva tri drušvena segmenta – politika, privreda I civilni sektor, Vladan Jeremić.

“Mi smo primer uspešnog javno privatnog partnerstva na delu i već devet godinama pružamo podršku opštinama za projekte međunarodne saradnje, pronalaženju partnera, obaveštavanju o mogućim izvorima finansiranja, promociji investiocionih mogućnosti I vodimo bazu lokacija od interesa za moguće investitore ”, kaže Jeremić.

Gosti sa Kosova kažu da su pozitivno iznenađeni primerima dobre prakse I saradnje nevladinog i javnog sektora, što može da bude uzor I u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.

“Na mene je najjači utisak ostavila organizacija I povezanost između lokalne samouprave, nevladinog sektora I javnih institucija. Imaju prave I stručne ljude na pravim mestima, kaže Suada Hajdarpašić iz Administrativne kancelarije Severna Mitrovica I ukazuje na važnost projekata koji animiraju omladinu u sredinama odakle mladi odlaze u potrazi za poslom.

U  okviru studijske posete Knjaževcu, polaznike je primio I predsednik opštine Milan Đokić, a prezentovani su i drugi uspešni projekti I organizacije poput: Agencije za razvoj Knjaževca, Regionalnog centra  za stručno usavršavanje, Timočkog kluba, Centra za zapošljavanje mladih I Udruzenja za negovanje tradicije Izvor.

Škola evropskih integracija koja se održava već tri godine projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) koji se realizuje u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO  Aktiv na severu Kosova.

Škola je deo koncepta „ Reconnecting  Mitrovica“ koji sprovodi KFOS, a namenjena je službenicima javnih institucija i institucija lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem unapređenja znanja i boljeg razumevanja procesa evropskih integracija, kao I istorijata i načina funkcionisanja same Evropske unije.

 


Komentari posetilaca