Policija saslušala srpske mladiće uhapšene zbog kupovine amblema OVK
27/02/2022 20:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

RTV KIM, RTS, 27.02.2022. - Kosovska policija saslušala je trojicu srpskih mladića uhapšenih sinoć u tom gradu zbog toga što je jedan od njih u prodavnici kupio ambleme OVK, i zbog kojih su ga povezali sa "krivičnim delom terorizma".

Uhapšenim mladićima, D. D, D. D. i V. J. iz Niša, po hapšenju je određen pritvor od 48 sati, a o daljoj meri prema njima odlučiće sutra sudija u Prištini.

Sa uhapšenim srpskim mladićima bila su i dva Albanca iz Prištine i Gnjilana, koji su takođe u pritvoru.

Policija je danas saopštila da u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom obavlja provere za uhapšene osobe.

D.D. je u prodavnici vojne opreme u Prištini, u blizini komande Kfora, kupio pet amblema OVK.

Njegov branilac, advokatica Jovana Filipović izjavila je nakon saslušanja da je D.D vlasnik prodavnice vojne opreme u Nišu i da je kolekcionar vojnih amblema.

"Uhapšeni srpski mladići došli su na Kosovo i Metohiju juče na Zadušnice. Uhapšeni su bez ikakvog pravnog obrazloženja. Ovde nema krivičnog dela. Oni su samo kupili ambleme koji nemaju nikakve veze sa nekakvim terorističkim napadima za koje se terete u ovom trenutku", rekla je Filipovićeva.

Dodaje da su uhapšeni srpski mladići na Kosovo ušli legalno iz pravca Bujanovca, preko punkta "Bela zemlja".

Branilac V.J. advokat Negovan Šaranović izjavio je da se njegovom branjeniku imputira pripremanje terorističkog dela, odnosno krivičnog dela protiv ustavnog poretka.

"Bezazlena situacija je dovedena do ozbiljne, imajući u vodu prilike u okruženju, odnosno ratna dešavanja Ukrajine i Rusije. Radi se o prostoj kupovini amblema, radi popunjavanja privatne kolekcije", rekao je Šaranović.

Mediji na albanskom navode da su neki od uhapšenih Srba povezani sa policijom u centralnoj Srbiji i da su u zamenu za novac, Albancima obezbeđivali srpsko državljanstvo.

Jedan od uhapšenih je navodno, u zamenu za srpsko državljanstvo, tražio da mu se omogući da trguje u dve prodavnice u kojima ima vojnih uniformi.

Protiv trojice uhapšenih Srba sutra treba da bude doneta mera određivanja pritvora, oslobađanja ili neka druga odluka.

 

 

 


Komentari posetilaca