Političari u Prištini i Beogradu i dalje koriste ratohuškačku retoriku
13/06/2022 13:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 364 |
|


Medija centar Čaglavica, 13.06.2022.- Gosti u najnovijioj emisiji Heroji u doba koronavirusa bili su novinar i pisac Đorđe Jevtić i direktor humanitarne organizacije “Majka Tereza” Zef Šalja. Jevtić i Šalja, koji su  govorili o odnosima Srba i Albanaca nekad i sad, složili su se da su odnosi dva naroda najbolji bili sedamdesetih i osamdesetih godina pošlog veka, u bivšoj Jugoslaviji. Međutim  međuetničke odnose koji su kako kažu počeli da se pogoršavaju devedesetih godina i danas opisuju kao “loše”.

„Odnosi su nepovoljni totalno. Sve ono što se poremetilo u vreme rata, sukoba 1999. to se nije vratilo i pitanje je kada će se vratiti. Mnogo zavisi od odnosa Beograda i Prištine, odnosno tih političkih elita koje kreiraju tu politiku i uopšte to ponašanje jednih prema drugima“, rekao je Đorđe Jevtić

„Mi (Srbi i Albanci) prvo moramo da priznamo jedni druge. Da ne mislim ja na primer  da li je moj kolega ispod mene jer je Srbin ili da sam ja ispod njega jer sam Albanac – ne, ravnopravni smo. Bog nas je stvorio jednake i jednaki moramo da budemo“, rekao je Zef Šalja.

Iako su oružani sukobi na Kosovu završeni pre više od dve decenije Šalja i Jevtić kažu da se političari i u Prištini i u Beogradu i dalje služe „ratohuškačkim jezikom“ što je smatraju jedan od razloga zbog čega do sada nije došlo do pobošljanja odnosa i približavanja dva naroda.  

„Mi ništa ne radimo na tome da se ponovo približimo, nijedna strana ne radi toliko, sem ovakvih pojedinačnih slučajeva koji treba da se pozdrave ( emisija gde gostuju Srbi i Albanci ), ali nažalost to je minorno u odnosu na ono što je između nas. Drugo, komšija najviše zavidi svom komšiji i najviše mrzi svog komšiju jer mu je on taj koji mu je blizu pa mu nanosi štetu ili ne znam i više voli nekog ko je malo dalje nego sa svojim komšijom. Jednostavno bili smo u tom jednom kotlu gde smo se zajedno kuvali i sad je teško da svarimo jedni druge“, rekao je Đorđe Jevtić. 

„Možda nove generacije ili novi pristup Evopskoj uniji bi poboljšao trentutno stanje…Ako budemo svi u Evropskoj uniji ako se ovde usvoje evropski zakoni, integracioni zakoni, poslovni zakoni,  pa da budemo širokih shvatanja kao što su Sjedninje Američke Države, onda će možda krenuti na drugi način. Inače, rat je ostavio tragove još je atmosfera ratna, ne u smislu da se ratuje, ali posledice rata su još žive“, kaže Šalja.

Na pitanje šta je potrebno da se uradi da se odnosi između Srba i Albanaca poboljšaju, Šalja je kazao:

 „Da priznaju državu Kosovo. Da kažu gospodinu Vučiću ti si predsednik ti treba da brineš o nama, i mi brinemo o Albancima u Preševu, Medveđi, brinemo i o Albancima u Albaniji, brinemo i o Albancima u Crnoj Gori, ali iza njih stoji država. Kad budeš priznao da živiš u državi Kosovo onda će celi svet da te prizna“, kaže  Šalja. 36:53

Đorđe Jevtić je međutim drugačijeg mišljenja.

 „To da će Srbi priznati Kosovo kao državu to se neće desiti. Ne znam, sve je na ovom svetu moguće, ali onako kako stvari stoje Srbi se naravno nikada neće odreći dela svoje teritorije i da ta teritorija postane neka druga država, a ta druga država je velika pretenzija da se posle stvori sa Albanijom i postane jedinstvena albanska država“, rekao je Jevtić.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine  o „normalizaciji odnosa“,  Šalja kaže da za Albance na Kosovu normalizacija odnosa znači priznanje Kosova od strane Srbije.

„Ja koliko vidim oni ciljaju da završnica bude priznavanje Kosova“, kazao je Zef.  50.31

Đorđe Jevtić, međutim navodi  da normalizaciju odnosa Srbi na Kosovu „vide potpuno drugačije“

 „Za Srbe je rešeje da se Kosovo vrati u sistem Srbije i da se onda stvaraju odnosi koji su nekada bili sasvm dobri i dovoljni“, rekao je Jevtić.

S obzirom da Srbi i Albanci konačno rešenje, odnosno normalizaciju odnosa ne vide na isti način, Jevtić i Šalja smatraju da ni do međusobnog zbližavanja i pomirenja dva naroda u skorijoj budućnosti neće doći.  

 „Mi ćemo se dugo i dugo u tom kotlu zajednički da se kuvamo jer rešenja nema. S obzirom na to da su to dijametralno suprotne strane, jedna na jednoj, druga na potpuno drugoj i nema naznaka za međusobno približavanje. Nema naznaka nijedna strana neć da popusti“, kazao je Đorđe Jevtić.

 „Bog zna kad će to da se desi možda ako nas Evropska unija primi zajedno. Možda da priznamo jedni druge nećemo nikad, ali da živimo zajedno moramo“, kazao je Zef Šalja.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.

 

 

 


Komentari posetilaca