Političke partije kosovskih Albanaca protiv održavanja srpskog referenduma
14/01/2022 15:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 290 |
|

RTV KIM, Kosova Press, 14.01.2022. - Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku smatra da je neprihvatljivo održavanje bilo kakvog referenduma druge države na Kosovu. Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je u saopštenju za javnost navela da je pokušaj Srbije da održi ustavni referendum na Kosovu napad na ustavni integritet Kosova.

Krasnići: Postoji suštinska razlika

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je izjavio da postoji suštinska razlika između izbora i referenduma, pa je „neprihvatljivo dozvoliti da se na Kosovu glasa za referendum susedne zemlje“.

On je naveo da bi Vlada Kosova trebalo da koordinira akcije sa međunarodnim partnerima kako bi se obezbedila odgovarajuća rešenja.

Abdidžiku: Neprihvatljivo održavanje srpskog referenduma na Kosovu

On je rekao da su zakonska regulativa i međunarodna praksa jasni.

"Demokratski savez Kosova smatra neprihvatljivim održavanje bilo kakvog referenduma druge države na teritoriji Republike Kosovo. Ustav Kosova, kosovski zakoni i međunarodna praksa su jasni u ovom pogledu. Stoga očekujemo i podržavamo potpuno poštovanje ovih normi", naveo je Abdidžiku.

AAK: Napad na suverenitet

Iz ove partije su poručili "da je Kosovo suverena i nezavisna država i da se na njenoj teritoriji ne mogu organizovati referendumi drugih država".

"Pokušaj Srbije da organizuje ustavni referendum na teritoriji Kosova je flagrantan napad na suverenitet i ustavni integritet Kosova. Stoga ohrabrujemo i podržavamo sve one koji se oštro protive organizovanju ovog referenduma. Kosovo je suverena i nezavisna država i na njenoj teritoriji se ne mogu organizovati referendumi drugih država, niti referendum Srbije koji je samo pokušaj ostvarivanja nacionalnog suvereniteta Srbije nad Kosovom", kaže se u saopštenju AAK u vezi sa ovim pitanjem.

 


Komentari posetilaca