Popov: Političari glavni kočničari pomirenja i saradnje među narodima regiona
23/05/2022 11:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 351 |
|


Medija centar Čaglavica, 23.05.2022. - Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je gostujući u emisiji Slobodno srpski kao da je u poslednjih 10 godina “polako, ali sigurno krenula oštrija retorika i zaoštravanje odnosa u regionu”, odnosno zemljama bivše SFRJ. Prema njegovim rečima narodi bivše Jugoslavije žive u stanju regresije.

“Ovo je stanje nezavršenog rata,  jer  ponovo se govori o srpskom svetu, Hrvatska ponovo govori o mogućnosti stvaranja trećeg entiteta kroz promenu i izmenu zakona. Kao da i dalje visi nad našim regionom, a pre svega pred Bosnom i Hercegovinom, duh Karađorđeva. Kao da nisu utihnuli ili zauvek sklonjeni ustavno ili u istoriju otišle one težnje da se kroz stvaranje velike Hrvatske, velike Srbije, podeli Bosna i Hercegovina“.

Popov smatra da su glavni „kočničari“ pomirenja, saradnje i obnove razumevanja među narodima bivše Jugoslavije političari.

“Političarima odgovara da stvarajući te negativne odnose kupuju glasove birača, da stvaraju  biračko telo koje njima odgovara, gde  se populizam i nacionalizam dobro primaju i na tim talasima jako dobro plivaju“.

Glavni cilj ovakvih politika je, prema rečima Popova, ostanak na vlasti.

“Daleko je teži posao ispunjavati zadatke Evropske unije, rekonstruisati svoje društvo, oformiti ga, uljuditi ga po nekim standardima, ja bih voleo da je to po nordijskim standardima, jer dobro znam kako funckionišu nordijske zemlje…Dakle, to je daleko teži posao, a daleko je lakši posao populizam i nacionalizam, a to obavezno traži protivnika sa druge strane“.

Govorećo o napadu Rusije na Ukrajinu Popov smatra da je u vojnom smislu predsednik Rusije Vladimir Putin povukao pogrešan korak, jer je prema njegovim rečima, postogao sve suprotno od onoga što je želeo da uradi.

“On je tom specijalnom operacijom hteo da skrene pažnju zapadu da mu se NATO suviše približio granicama, a formalni razlog je bila takozvana denacifikacija Ukrajine, kao da je reč o Nemačkoj 1941. godine i naravno otcepljenje Donjecka i Luganske oblasti. Međutim, umesto toga, on je homogenizovao Ukrajince, koji nisu bili još poptuno formirana nacija. Sad je uspeo da ih homogenizuje i stvori ukrajinsku naciju, to je prvo. Drugo, uspeo je da homogenizuje zapad, koji je sada čvrsto stao u odbranu Ukrajine i umesto da odmakne NATO od svojih granica on je primakao još dve granice ( Finsku i Švedsku )“.

Popov smatra daje potpuno nebitno da li će Finska i Švedska postati deo NATO-a, važno je prema njegovim rečima da je stvorena atmosfera da te dve zemlje žele da budu deo NATO-a.

Popov smatra da će Srbija u narednom periodu morati da se opredeli za “jednu od dve stolice na kojima trenutno sedi”. Prema njegovim rečima sudeći po izjavama političara u poslednje vreme, koji ukazuju na velike pritiske zbog neuvođenja sankcija Rusiji i ponašanju pojedinih medija, posebno tabloida, moguće je da se priprema teren da se Srbija ipak prikloni EU i uvede sankcije Rusiji.

Popov smatra da je za Srbiju najveća opasnost, ako ostane odsečena od Evrope.

“Ovde je najgora pretnja, uz sve one pretnje koje su konkretne prirode, stigla od Brisela koji kaže – nećemo mi uvoditi Srbiji sankcije, mi ćemo Srbiju zaboraviti, a to znači nema evropskog puta, nema korišćenja predpristupnih fondova, nema tako intezivne trgovniske razmene, a nama je Evropa prvi partner u svakom od tih pogleda“, rekao je Aleksandar Popov u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca