Porodice nestalih na Kosovu: 25 godina nam se krše ljudska prava
05/12/2023 16:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 149 |
|

Medija centar Čaglavica, 05.12.2023. - Već 25 godina naočigled međunarodne zajednice vlasti u Beogradu i Prištini krše ljudska prava porodica nestalih lica na Kosovu, rečeno je na konferenciji pod nazivom „Da li se prava porodica nestalih lica poštuju?“, koja je uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava održana u Gračanici. Na konferenciji su učestvovali predstavnici i članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Prištine i Beograda, kao i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica i Ministarstva pravde Kosova. Iako pozvani konferenciji nisu prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Kosova.

Koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj rekao je da se porodicama nestalih lica već 25 godina krše ljudska prava, jer još uvek nemaju nikakve informacije o svojim najmlijima. On ističe da su za nerešavanje ovog pitanja  pre svega odgovorni političari na vlasti, ali i međunarodna zajednica.

“Oni (političari) ne poštuju ljudska prava koja su nam zagarantovana međunarodnim konvencijama. Mi sa Udruženjem porodica nestalih u Beogradu nikad nismo prekinuli saradnju, čak ni u najtežim uslovima. Nije nas rastavio nijedan političar koji nije radio svoj posao, koji su obećavali da će raditi. Mi uvek treba da prozivamo one koji ne rade svoj posao. Porodice imaju pravo da znaju istinu”, naveo je Ćerkinaj.

Gordana Đikanoviić iz Udruženja „Kosmetski stradalnici“ istakla je da je nezadovoljstvo i kod albanskih i kod srpskih porodica ogromno, jer nijedna vlast, kako navodi, ništa nije do sada uradila po pitanju nestalih lica.

“Najelementarnija ljudska prava naših nestalih, naših žrtava i nas njihovih porodica jednako se krše u poslednjih 25 godina. podjednako isto. Da li ne žele, prosto ne možemo da ulazimo u razloge, niti da razumemo zašto neće da nas čuju oni koji svakodnevno krše prava porodica žrtava i dodatno povređuju naše žrtve. Mi znamo da smo možda postali dosadni pričajuci u ovom sastavu, jer sarađujemo desetak godina veoma aktivno i kvalitetno i možda se ponavljamo kad pričamo o ovome jer to nisu stvari koje su nove, a mi bismo voleli da kažemo nešto novo.  Takođe od njih(političara) zavisi i kojom dinamikom i u kojoj meri će se menjati, a 25 godina se ništa nije promenilo”, rekla je Gordana Đikanović.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestala lica rekao je da su porodice nestalih očekivale i nadale se da će se nešto promeniti nakon postianja Ohridskog sporazuma ove godine, ali da su opet razočarane, jer ni on ništa nije dobro nije doneo, niti promenio u procesu rasvetjavanja sudbine kidnapovanih i nestalih na Kosovu.

“Mi ništa dobro nemamo od toga. Prestavnici obe vlade se stalno sastaju, ali po nama nešto tu nije u redu. Da li se to neko igra našim životima, jer oni su naše najmilije za kojima tragamo i zaboravili, ali verovatno je da se igraju i našim životima. S obzirom da se oni tamo  sastaju normalno mi se nadamo da tamo idu da pomognu u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih, a to u stvari  nije njihova praksa. Ja bih rekao da oni više tamo idu da šetaju nego da nešto rade. Jer,  kao što neko reče, oni nakon sastanaka izađu i kažu “postigli smo dogovor, postigli smo našto”, a mi ništa od toga ne vidimo na terenu”, rekao je Mavrić.

Luiđi Ndou iz Međunarodne komisije za nestala lica pozvao je vlade Kosova i Srbije da intenziviraju svoj rad kad je proces rasvetljavanja sudbine nestalih lica u pitanju.

“To je obaveza vlade. Ne da nađe sve, ne postoji vlada na svetu koja može da preuzme na sebe tu obavezu. Postoje dva glavna problema sa mojima se mi suočavamo. Prvi je nedostatak poverljivih informacija, dok je druga stvar situacija sa neidentifikovanim ljudskim ostacima koji se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Prištini. Vlade obe zemlje treba da daju više informacija, ili da dublje i efikasnije istražuju, rekao je on.

Konferenciju pod nazivom „Da li se prava porodica nestalih lica poštuju?“ organizovao je Resursni centar za nestala lica u Prištini uz podršku  Švedske i Britanske ambasade, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).


Komentari posetilaca