Porodično nasilje u doba koronavirusa
25/05/2020 10:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 573 |
|


Medija centar,  25.05.2020. –  Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog  Ministarstva pravde. Međutim iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.

Ministarka pravde u Vladi Kosova Aljbuljena Hadžiu napisala je pre nekoliko dana na svojoj Fejsbuk stranici da se u periodu trajanja pandemije koronavirusa na Kosovu broj slučajeva nasilja u porodici povećao za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  Ona je precizirala da se radi o bazi podataka koju, kako je kazala, poseduje Ministarstvo pravde.

„To je zabrinjavajuće i zahteva podizanje nivoa odgovornosti institucija, posebno onih koje su zadužene za  sigurnost i pravdu. Psihološko, fizičko, materijalno i seksualno nasilje su krivična  dela  i  svaki nasilnik treba da bude kažnjen u skladu sa zakonom“, napisala je Aljbuljena Hadžiu.

Trend porasta slučajeva nasilja u porodici beleži i kosovska policija. Prema njihovim podacima tokom 2018. godine zabeležen je 1 541 slučaj, prošle godine evidentirano je 1.915 , a samo u prvom kvartalu ove godine, zabeležen je 481 slučaj nasilja u porodici.  

Međutim u NVO “Žensko pravo” smatraju da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke, jer mnoge žrtve ne prijavljuju te slučajeve nadležnim organima. Tijana Simić Lavali, programska direktorka ove organizacije, smatra da su mere oganičenog kretanja najviše  doprinele tome da se tenzije unutar porodica povećaju, pa samim tim i nasilje.

„Sama izolacija znači da su te žene bukvalno 24 sata izložene tom nasilju, a onda su i deca svedoci izloženi tom nasilju, jer u normalanim okolnostima nasilje se ne odvija uvek pred decom“, rekla je Tijana Simić Lavali.

NVO “Žensko parvo” od početka pandemije putem Fejsbuk naloga i telefona pruža besplatnu psihološku i pravnu pomoć osobama kojima je potrebna.

„Mi smo zaista prvih 15 dana radili isključivo telefonom i tada je bilo raznih poziva, raznih zahteva,  ne samo u vezi nasilja već i drugih potreba žena.  Poslednjih 10 dana ukoliko ima potrebe i ukoliko je to neophodno mi žrtve primamo ovde. Takođe, naš psiholog putem telefona pruža  usluge psihološkog savetovanja“, kaže TIjana Simić Lavali.

Zbog  povećanog broja porodičnog nasilja, posebno nad  ženama usled pandemije koronavirusa,  organizacija Un Women  na Kosovu početkom aprila pokrenula je kampanju pod nazivom “Ako ste žrtva porodičnog nasilja, nemojte ćutati, prijavite to”. Kampanji se priključio i veliki broj domaćih i međunarodnih zvaničnika.

„Nasilje nikada nije opravdano. Za nas je nasilje neprihvatljivo i kažnjivo. Razmatramo načine za povećanje finansiranja programa protiv nasilja u porodici, bez obzira na oblik: fizičko, psihičko ili seksualno", rekao je Aljbin Kurti vršilac dužnosti premijera Kosova.

Kampanju protiv porodičnog nasilja pokrenule su i pojedine organizacije u većinski srpskim sredinama.  

„Mi smo krenuli u jednu kampanju kako bi ohrabrili žrtve da prijavljuju nasilje, da znaju da je to krivično delo i u pandemiji. Napravili smo i saradnju sa sigrunom kućom u Novom Brdu da ukoliko bude slučajeva u toku pandemije koji moraju da se izmeštaju u sigurnu kuću da ih policija tamo vozi“, kaže Simić Lavali.

„Mi smo obavestile na primer policiju u opštinama u kojima živi većinski srpsko stanovništvo da mogu da pošalju žrtve kod nas, naravno poštujući protokol koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Mi se sad trudimo da to ispoštujemo i da obavestimo žrtve da prijem u prihvatilište može da se uradi samo uz posredstvo Policije Kosova i Centra za socijalni rad“, rekla je Nevenka Rikalo iz NVO “Ruka ruci”.

Na Kosovu postoji sedam sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici. Šest je u većinski albanskim sedinama, a jedna u većinski srpskoj opštini Novo Brdo, koja je sa radom počela prošle godine, a kojom rukovodi NVO “Ženski inkluzivni centar”.   

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 


Komentari posetilaca