Postignut napredak po pitanju matičnih knjiga
24/09/2013 19:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1025 |
|

Zajadnički odbor za koordinaciju vladavine prava razmatrao je izveštaj o napretku u sprovođenju briselskog sporazuma i konstatovao napredak u overavanju originalnih primeraka matičnih knjiga sa Kosova koje se trenutno nalaze u posedu srpskih vlasti. 
 
Odbor, koji čine predstavnici EU i kosovske vlade, sastao se danas u Prištini gde je razmatrao izveštaj o napretku u sprovođenja briselskog sporazuma, a nakon sastanka Euleks je saopštio da je do sada overeno 6.889 matičnih knjiga. 
 
U izveštaju se pominje i saradnja između tužilaca i Kosovske policije, koji su se, uz podršku Euleksa, dogovorili da će održavati redovne sastanke u vezi sa sprovođenjem njihovih mandata koji su utvrđeni važećim zakonima. 
 
Šef misije Euleksa Bernd Borhard istakao je da iako objavljivanje Izveštaja o napretku u sprovođenju sporazuma dolazi u tužnom trenutku za Misiju EU na Kosovu, da se nada da će poslužiti jačanju posvećenosti u postizanju ciljeva iz sporazuma. 
 
“Želim da se zahvalim svima onima koji su učestvovali u izradi ovog izveštaja i koji svakodnevno rade na postizanju ciljeva sporazuma. Tragični događaj od prošle nedelje će samo ojačati našu odlučnost da nastavimo da radimo u partnerstvu na daljem jačanju vladavine prava na Kosovu”, rekao je Borhard. 
 
Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da među nekim manjinskim zajednicama postoji zabrinutost da lokalni organi možda neće biti voljni da ispitaju njihove žalbe na uzurpaciju imovine i da preduzmu odgovarajuće mere sprovođenja. 
 
“Ovakvi slučajevi nisu samo krivična dela, već šalju i negativne signale potencijalnim povratnicima i međunarodnim posmatračima. U tom smislu, Kancelarija EU je održala sastanke sa Euleksom i OEBS- om radi utvrđivanja objektivne test analize sa ciljem da ustanovi stvarni obim u kojem dolazi do sistematskih blokada ili ne”, rekao je Žbogar. 
 
Očekujem da vidim konačne rezultate tog projekta i nadam se da mogu da se oslonim na podršku kosovske vlade da će iskreno postupati sa tim merama u objektivnom i konstruktivnom duhu, dodao je specijalni predstavnik EU na Kosovu. 
 
Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde, Hajredin Kuči, izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom na jačanju i konsolidaciji vladavine prava na Kosovu. 
 
“Duh dobrog partnerstva između kosovskih institucija, Euleksa i kancelarije EU jedan je od ključnuh faktora za ostvarivanje tih dostignuća. Ovo dobro partnerstvo mora da nastavi da bude izvor dalje izgradnje kapaciteta za naše institucije u svim oblastima, čime će omogućiti klizni prenos nadležnosti sa međunarodnih na lokalne institucije”, rekao je Kući. 
 
Članovi Odbora za koordinaciju vladavine prava su se upisali u knjigu žalosti izjavivši svoje saučešće porodici Audriusa Šenavičiusa, koji je ubijen prošle nedelje na severu Kosova. 
 
Izvor: Tanjug, New press
 

Komentari posetilaca