POTPISAN SPORAZUM O OSNIVANJU MIROVNOG KORPUSA NA KOSOVU
10/09/2013 10:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 908 |
|

Pomoćnica direktora američkog Mirovnog korpusa  Helen Loumen potpisala je sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom državni sporazum o otvaranju programa Mirovnog korpusa na Kosovu. Cilj sporazuma je regrutovanje volontera koji će dati svoj doprinos u oblati obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine i drugim razvojnim oblastima. 
Kosovo je postalo 140. zemlja domaćin Mirovnog korpusa. Ovu organizaciju koja okuplja oko 200 hiljada Amerikanaca osnovao je bivši Američki predsednik Džon Kenedi 1961 godine. Mandat mirovnog korpusa  je promocija mira u svetu i prijateljstva, kao i bolje razumevanje između Amerikanaca i naroda iz drugih zemalja.
 Nakon potpisivanja sporazuma sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom pomoćnica direktora američkog Mirovnog korpusa  Helen Loumen rekla je da ce volonteri ove agencije već sledeće godine doći na Kosovo, kako bi dali svoj doprinos u oblasti obrazovanja, kulture i zaštite životne sredine 
“Radujemo se dolasku naših volontera sledećeg leta, kojih će biti 20,  koji će se priduružiti porodici od 210 000 Amerikanaca koji su služili u američkom Mirovnom korpusu. U početku oni će služiti za časove engleskog jezika, ali će sigurno podržati sve ono što je korisno za zajednice, kao mentorstvo omladine, kosarkaški treneri, treneri za pozorište, ali najvažnije je da će biti prijatelji”, rekla je Loumen .
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla  je da ovaj sporazum predstavlja važan korak u saradnji Američkog naroda i građana Kosova u oblasti obrazovanja i kulture i pre svega kako je kazala, jačanju prijateljskih veza izmedju ova dva naroda.
“Sporazum sa Mirovnim korpusom je platforma saradnje preko koje će kosovo postati kuća volontera iz SAD, koji će se integrisati u naše drustvo i raditi u oblasti obrazovanja, kulture, očuvanja životne sredine i sveukupnog razvoja. Ovaj sporazum je potvrdio odlične odnose naša dva naroda koji su izabrali put mira, prosperiteta i demokratije”, kazala je Jahjaga.
 
Svečanom potpisivanju sporazuma izmedju Kosova i američkog mirovnog Korpusa prisustvovale su ambasadorka Sjedinjenih američkih država na Kosovu Trejsi Džejkobson i direktorica USAID-a na Kosovu Morin Šoket
 
IzvorČ GLAS AMERIKE

Komentari posetilaca