Potražnja za ogrevom nikad veća, građani u strahu od poskupljenja
07/06/2022 13:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 294 |
|

RTV KIM, 07.06.2022. - Iako je tek završena grejna sezona, pojedini meštani Gračanici su već počeli da se spremaju za narednu zimu. Poslednjih mesec dana znatno je porasla potražnja ali i prodaja ogrevnog drveta i peleta. Strahovi kupaca od poskupljenja su realni, s obzirom da prodavci najavljajuju rast cena.

Na centralnom Kosovu se svakodnevno mogu videti kamioni sa ogrevom. Ponuda je velika jer je i potražnja porasla kako su krenule najave da će za metar drva uskoro biti potrebno i do 70 evra.

Bljerim Vitija, vlasnik stovarišta u Ajvaliji je za RTV Kim istakao da za sada ima dovoljno ogrevnog drveta, ali i da ga je po šumama sve manje što ga, kaže, zabrinjava.

"Trenutno ovde ima 3.500 kubika. Pre je bukva koštala 40 evra, a cerovina 45. Sada metar bukve košta 50 evra, a cerovina 55", naveo je on.

Vitija je dodao da cene rastu iz dana u dan, pa očekuje i poskupljenje ogreva.

"Biće skuplje za još po 10 evra po jednom metru. Mušterije već imam, svakog dana prodam po 50, 60 metara drva. U ponudi imam cerovinu, hrast, a i ostale vrste", objasnio je prodavac iz Ajvalije.

Meštani centralnog Kosova poslednjih nedelja gotovo manično kupuju drva za ogrev. Međutim, ima i onih koji to još nisu učinili.

"Grejem se na drva, iako ih još nismo kupili. Planiramo čim budemo pri parama. Stalno poskupljuju, jeftino nema nigde. Malo se plašimo krize, sada je najkritičnije. Potrošimo najmanje deset metara tokom jedne zime, ali mi moramo da kupimo drva svakako. Ne možemo da se grejemo na vetar", rekao nam je sagovornik u prolazu.

"Spremamo se za zimu. Ne koristimo drva nego se grejemo na struju. Plašimo se poskupljenja, ne samo struje, već svih namernica. Sve je poskupelo. Mislim da Ukrajina i Rusija nemaju veze sa ovim, za naftu za gorivo da, ali za namernice ne. To je već kriva država, ne samo Kosovo i Srbija, već ceo svet", kazao je Zoran Ilić.

"S obzirom da je takvo podnevlje, grejem se na drva u kombinaciji sa električnom energijom. Ove godine još uvek nisam uspeo da se snabdem ogrevnim drvetom. Čujem da su cene iz dana u dan sve veće i veće i da jedan metar već košta 50 i nešto evra. Prethodnih godina sam praktikovao da kupim ogrev krajem jula, početkom avgusta, međutim, sa ovakvim rastom cena moraću da se obezbedim u najkraćem roku. Cene će sigurno ići još više, samo kad bi i plate išle malo gore bilo bi lakše, ali.. Snaći ćemo se, šta da radimo?!", rekao je zabrinuto Siniša Đorđević iz Gračanice.

"Spremamo se pomalo za zimu, kupili smo drva. Važno da smo to obezbedili, pa ostalo kad bude. Plašimo se poskupljenja", navela je Mikica Trajković.

"Normalno da se spremamo za zimu, kao i svaki domaćin. Grejemo se na drva. Plašimo se poskupljenja zato što su nestabilne plate, penzije i sve. Ako računate uopšteno u svetu, biće krize sigurno. I gorivo i grejanje", prokomentarisao je sagovornik RTV Kim.

Osim onih koji se greju na drva, u strahu su i građani koji koriste pelet. Tokom prošle grejne sezone tona peleta je koštala 200 evra, dok je aktuelna cena 350 evra za tonu.

Pored meštana koji se greju na čvrsto gorivo, zabrinuti su i oni čija su grejna tela na struju. Nespokoj među građanima postoji i zbog enormnog poskupljena životnih namirnica, ali i goriva.

 

 


Komentari posetilaca