Potrebna privatna inicijativa
04/07/2014 15:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1189 |
|

 
 Prilikom preuzimanja dužnosti, 27.decembra prošle godine,novo rukovodstvo opštine Gračanica, zateklo je haotično stanje i nesređenu dokumentaciju, istakli su učesnici debate, na temu “Dostignuća i izazovi u radu opštine Gračanica, posle novembarskh lokalnih izbora”.  Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice, Dragan Dimitrijević, direktor odeljenja za obrazovanje, kulturu, omadinu i sport i Zvonko Stanković, direktor administracije u opštini Gračanica, jednoglasno su potvrdili da je novo rukovodstvo potrošilo mnogo vremena i energije oko konstituisanja same lokalne samouprave, jer je u opštini, u prethodnom mandatu bilo zloupotrebe sredstava, nenamenskog trošenja novca, netransparentnosti u zapošljavanju, nezakonite dodele stanova i divlje izgradnje takozvanih vikend naselja, na kojima to nije dozvoljeno urbanističkim i razvojnim planom.  
„Zaista, puno toga oko ranijeg funkcionisanja opštine, zapošljavanja i dodele stanova, nema veze sa nikakvim pravom, bilo kakvom administracijom i kao da je neko imao nameru da što manje tragova ostavi, a što manje tragova i papira imate, valjda, imate veću mogućnost za manipulaciju. Što se tiče mogućnosti gradnje na teritoriji opštine Gračanica, nismo mi zabranili gradnju, ali dovodimo stvari u red, tako da neće moći da se desi da u određenim ekonomskim zonama niknu velika naselja koja se formalno nazivaju, vikend naselja i to je ono što smo ukinuli. Dakle, ukinuli smo kategoriju vikend naselja, jer to nije zakonska kategorija. Vikend naselje kao kategorija, bilo je samo šarena laža, jedan celofan u koji je bila umotana jedna potpuno drugačija namera i potpuno drugačiji cilj. Sada smo, na jednoj od prethodnih sednica, tu nezakonitu odluku, potpuno ukinuli i ne postoji više mogućnost da neko dođe i kaže kako gradi vikend naselje. Ta kategorija ne postoji, postoje stambeni objekti i zna se gde oni mogu da se grade”, istakao je Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice.
Aktivnosti  opštine Gračanica u ovom i predstojećem periodu biće usmerene na rekonstrukciju bolnica, škola,  domova kulture, ali i na razvoj turizma, poljoprivrede i  poboljšanje uslova u oblasti  zdravstva. Najviše sredstava iz opštinske kase  biće usmereno u razvoj  turizma, poljoprivrede i zdravstva. Upravo u ovim oblastima  lokalna samouprava  je prepoznala dobru šansu za razvoj  opštine i otvaranje novih radnih mesta, kaže gradonačelnik Stojanović.   
“Mi smo kao stanovništvo potpuno zavisni od raznoraznih budžeta i činjenica je da je stvorena određena apatija i očekivanje da institucija reši problem zapošljavanja. Lokalna samouprava nije ta koja treba da obezbedi radna mesta za sve i nije ta koja treba svakome da nađe posao. Opština jeste ta koja treba da pomogne i formira okvir, ali ne može da uradi sve i zato je privatna inicijativa jako važna”, naglašava Stojanović.
Kao najveće probleme opštine Gračanica, rukovodstvo vidi problem vodosnabdevanja, nepostojanje javnog komunalnog preduzeće koje bi pružalo adekvatne usluge građanima, ali i kašnjenje sa formiranjem Zajednice srpskih opština koja bi trebalo da preuzme ingerencije u oblasti zdravstva i prosvete. Nejasnoće u Briselskom sporazumu, ali i neusvojen rebalans budžeta zbog toga što je Vlada u Prištini u tehničkom mandatu, usporavaju aktivnosti koje su opštinske vlasti planirale.
 




 


Komentari posetilaca