Potrošnja struje se od 9. februara obračunava po novim cenama
17/02/2022 09:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 295 |
|

RTV KIM, 17.02.2022. - Predsednik Upravnog odbora Regulatorne kancelarije za energiju (RKE) Imer Fejzulahu je potvrdio da se nove tarife za struju obračunavaju od 9. februara, kako je ranije odlučeno.

Odbijen je zahtev KESCO-a da se odluka o stupanju na snagu novih tarifa ne primenjuje od 9. februara, već od 1. marta 2022. godine.

Fejzulahu je naveo da je odluka stupila na snagu 9. februara i da je odgovornost KESCO-a da je sprovede. Dodao je da se tokom ove nedelje očekuje objavljivanje kompletne odluke o novim tarifama.

"Prema zakonu koji je na snazi, ova odluka mora biti objavljena u roku od 30 dana. Posvećeni smo tome da ona bude objavljena ove nedelje", rekao je on.

Fejzulahu je priznao da bi, da nema subvencije u iznosu 100 miliona evra od Vlade Kosova, došlo do povećanja cene struje i za potrošače koji troše do 800 kilovata i za preduzeća.

"S obzirom da je Vlada Kosova izdvojila subvenciju od 100 miliona evra, to je uticalo da svi potrošači koji troše do 800 kilovat sati neće imati povećanje, pa će im računi biti naplaćeni po postojećim tarifama. U konsultativnom izveštaju smo naveli da bi, prema proračunima bez subvencije vlade, došlo do povećanja tarifa za blok do 600 (utrošenih KWh), ali i za blok do 800. Povećanja bi bilo i za sve poslovne ili komercijalne potrošače", naglasio je on.

Predsednik Upravnog odbora RKE očekuje da će se nakon obračuna električne energije broj pritužbi nezadovoljnih povećati.

"Očekujemo da će verovatno doći do povećanja broja pritužbi, ali do sada nismo imali nijednu pritužbu, jer korišćenje novih tarifa još nije počelo. Ali, na skoro svakom sastanku imamo pritužbe kupaca koje razmatramo", rekao je on.

Podsetimo, niska ili noćna tarifa za potrošače koji potroše manje od 800 kWh iznosi 2,89 centi bez PDV-a, a 6,75 centi (bez PDV) košta kWh po visokoj ili dnevnoj tarifi.

Što se tiče potrošača koje budu trošili više od 800 kWh struje, visoku ili dnevnu tarifu će ubuduće plaćati 12,5 centi, dok će nisku ili noćnu tarifu plaćati 5,9 centi.

Inače, članovi Socijaldemokratske partije (PSD) su protestovali u ponedeljak u prostorijama RKE zbog uvođenja novih tarifa i neobjavljivanja odluke o njima, gde su i uhapšeni. Još jedan protest najavila je za 22. februar građanska inicijativa "Ni cent više".

 

 

 


Komentari posetilaca