Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocen
03/05/2019 15:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 610 |
|

KoSSev, 03.05.2019. Dvadesetak meštana Štrpca povređeno je danas pošto je Kosovska policija upotrebila prekomernu silu u pokušaju da rastera okupljene meštane koji su blokirali put kako bi sprečili bager kompanije „Metkos group“ iz Prištine da stigne do mesta Obe reke i nastavi izgradnju hidrocentrale protiv čega su ovi meštani mesecima protestovali, rekao je za KoSSev, jedan od povređenih, Stojan Joksimović, meštanin Štrpca.

Joksimović je rekao za KoSSev, da je danas bez ikakave prethodne najave, pokušan bespravan nastavak izgradnje hidrocentrale, zbog čega se pedesetak meštana, među kojima je bilo i žena i dece, okupilo i preprečilo put bageru kako bi ovo zaustavili.

Kosovska policija, kaže, zatražila je od meštana da se uklone sa puta. Nakon što meštani to nisu učinili, policija je krenula na „goloruki narod“, upotrebivši prekomernu silu, rekao je Joksimović.

Oko dvadeset ljudi je povređeno, među njima i žene i deca. „Sprejevima, pendrecima, maksimalna sila je upotrebljena“, objasnio je.

„Sedamnaestoro njih medicinski je zbrinuto u Štrpcu – ispiranje očiju, sanacija povreda i opekotina“.

Prema informacijama sa terena, jednom učesniku protesta je slomljen nos, a drugom ruka.

„Institucije su se oglušile, neće niko nikakav konkretan korak da preduzme. Mi nemamo ni dovoljno informacija šta se radi. Oni dođu kad im se prohte“, objašnjava Joksimović.

Prema njegovom svedočenju, i major regionalne policije je bio prisutan i „dao je obećanje da će se stopirati radovi na pet dana, dok se inicira sastanak sa relevantnim faktorima“.

Protest je i dalje u toku.

Gradonačelnik Štrpca: Prekomerna upotreba sile nedopustiva, više nikad ne sme da se ponovi

Gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije je osudio današnju prekomernu upotrebu sile od strane policijskih jedinica.

”Celokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično smo oduvek bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomerne upotrebe sile povređeno dvadeset meštana naše opštine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rešavati jedino na miran način”, istakao je Nikolić u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da je opština Štrpce donela odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja kao i to da je ta odluka i dalje na snazi.

Iz Opštine Štrpce ističu da će o svemu što se danas desilo razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primene sile nad nedužnim stanovnicima Štrpca.

Kancelarija za KiM: Primenjena brutalna sila, meštani da ostanu mirni i dostojanstveni

Današnji incident u Štrpcu „najoštrije je osudila“ Kancelarija za KiM. Događaj opisuju kao „upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale“.

Podsećaju da je „srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu“.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da „garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi“.

Takođe su apelovali i na same meštane, pozivaju ih da mirno i dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo i „ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova “.

 


Komentari posetilaca