Prajs: Ohrabrujemo Srbe da se vrate u institucije Kosova
26/01/2023 09:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 259 |
|

Danas, Kim, 26.01.2023. - Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je kazao da plan EU za Kosovo i Srbiju ima punu podršku SAD, da "snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova" i da se očekuje da strane ispune svoje obaveze.

"Mi to nazivamo dijalogom EU, ali to je nešto što ima našu snažnu podršku. Mislim da smo to videli tokom ove administracije. Baš prošle nedelje, naš zamenik pomoćnika sekretara, Gejb Eskobar, sa visokim predstavnicima EU - Nemačke, Francuske i Italije - vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Prajs, a prenosi Kljan Kosova.

On je dodao da SAD, zajedno sa svojim partnerima u EU, očekuju da strane ispune svoje obaveze.

"I Kosovo, kao i Srbija u ovom slučaju, moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali kroz ovaj proces dijaloga, uključujući i napredak u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova i što pre da unaprede bezbednost i stabilnost za sve građane".

To su, kako je rekao, poruke koje su Kosovo i Srbija čuli od SAD, od EU i od zemalja članica EU, u ovom slučaju od delegacije koja je pre nekoliko dana posetila Kosovo i Srbiju.

Dakle, rekao je, "mi veoma podržavamo ovaj proces".

Prajs je dodao da je pristup SAD sukobima i tenzijama širom sveta često u skladu sa njihovim pristupom u regionu Balkana.

"Podržavamo u nekim slučajevima lokalna rešenja, a u drugim regionalna rešenja. SAD pružaju svoju podršku kada i kako smatramo da je najefikasnija. I u ovom slučaju, dijalog koji vodi EU verujemo da ima potencijal da bude delotvoran alat za smanjenje tenzija i rešavanje sukoba između Kosova i Srbije i donošenje višeg nivoa stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti za oba naroda", naglasio je Ned Prajs.


Komentari posetilaca