Predlog finansijskog paketa pomoći povučen sa dnevnog reda Skupštine Kosova
14/04/2020 18:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 479 |
|

Glas Amerike, 14.04.2020. - Predlog hitnog finansijskog paketa vrednog 320 miliona evra zbog posledica pandemije koronavirusa, koji je predložila Demokratska partija Kosova (DPK), povučen je sa dnevnog reda skupštinskog zasedanja nakon kraće rasprave.

DPK, koja je povukla predlog, svoj potez je obrazložila tvrdnjom da ne postoji dogovor za usvajanje. Inače, predlog ekonomskog paketa usled pandemije Kovida 19, tehnička Vlada Kosova usvojila je pre dve nedelje.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti je izjavio da je fiskalni paket stvar Vlade, a ne Skupštine - čija je zasedanje, kako je rekao, nepotrebno.

„Pomoći ćemo preduzećima da pokriju troškove poslovanja kako bi se osigurala minimalna plata za sve radnike, ali i osiguralo da firme imaju priliku da nastave sa radom za vreme i posle pandemije“, rekao je Kurti tokom konferencije za novinare na kojoj je predstavio paket mera koje je Vlada Kosova usvojila.

Vršilac dužnosti predsednika kosovske Vlade rekao je da će tim merama biti obezbeđena dodatna finansijska pomoć najsiromašnijim slojevima društva tokom pandemije koronavirusa kao i privatnim preduzećima

"Očito su nam potrebni krediti, međunarodne donacije i nacionalna solidarnost. Upravo to smo uradili angažujući se u ovim oblastima. Takođe sam tražio od naše dijaspore da pomogne državnu kasu”, kazao je Kurti.

On je dodao da su Kosovu potrebni zajmovi i donacije i da je nedavno tražio i podršku dijaspore,

Kurti je naglasio da usvojene mere ne predstavljaju dugoročnu strategiju oporavka privrede, jer će se za to po njegovim rečima, uraditi dublja analize i studije, posle kojih će biti usvojeni novi paketi mera prvenstveno namenjeni dugoročnim potrebama privatnog sektora.

 


Komentari posetilaca