Predsednik Albanije poziva na oslobađanje trojice kosovskih policajaca
15/06/2023 15:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 143 |
|

Radio Slobodna Evropa, 15.06.2023. - Predsednik Albanije Bajram Begaj je ukazao na opasnost destabilizacije regiona nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca, za koje je Priština tvrdi da su ih kidnapovale srpske snage u blizini granice sa Srbijom.

Begaj je ovo ocenio kao ozbiljan provokativan događaj koji ima za cilj destabilizaciju ne samo Kosova, već i čitavog regiona.

„Najoštrije osuđujem ovaj čin i apelujem na srpske vlasti da oslobode kosovske policajce. Takođe pozivam međunarodne partnere da intervenišu i obeshrabre druge slične akcije“, piše Begaj.

Albanski šef države pozvao je Kosovo da ne naseda na provokacije, već da doprinese smanjenju tenzija.

„Koordinacija sa SAD i EU za povratak za sto dijaloga je veoma važna“, kaže predsednik Albanije.

Pre nekoliko dana je reagovao i premijer Albanije Edi Rama, odgovarajući na kritike sa društvenih mreža što da nema njegove reakcije po ovom pitanju.

„Ko kaže da ćutimo ili ko hoće da dolije ulje na vatru podizanjem optužbi dok KFOR istražuje slučaj, neće znati ni za Kosovo, ni za Albaniju, već samo za izgubljeni politički rat sa mnom ili za politiku imaginarnog rata sa Srbijom“, rekao je premijer Albanije.

Rama je istakao da je Albanija deo evroatlantske zajednice i da sa njima drži istu liniju, da sačeka reč KFOR-a, koji istražuje slučaj, a sa druge strane stoji pri zahtevu za hitnu deeskalaciju situacije.

Premijer Albanije otkazao je prethodno zajednički sastanak vlada Albanije i Kosova i rekao da je zatražio sastanak u užem formatu sa kosovskim kolegom Aljbinom Kurtijem. On je rekao da još čeka Kurtijev odgovor oko susreta.

Od zategnutosti situacije u severnom delu Kosova, krajem maja, premijer Albanije Edi Rama zauzeo je kritičan stav o radu kosovskih institucija.


Komentari posetilaca