Predsednik SNV-a Kojić: Kosovo će ostati bez Srba ako ne dođe do promene vlasti
29/11/2023 15:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 165 |
|

Kim, Beta, 29.11.2023. - Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Kosova i Metohije Nenad Kojić izjavio je da će Kosovo ostati bez Srba ukoliko 17. decembra ne dođe do promene republičke vlasti.

Kojić je agenciji Beta kazao da će se na izborima 17. decembra odlučivati da li će Kosovo ostati u sastavu Srbije.

“Za Srbe na Kosovu i Metohiji je veoma važno da novu republičku vlast formiraju stranke koje će braniti Ustav Srbije i interese i prava srpskog naroda na Kosovu. Nadam se da Srbi neće glasati za one opcije koje prihvataju francusko-nemački plan i ostale predloge koji bi još više udaljili Kosovo od Srbije”, rekao je Kojić.

Istakao je da su Srbi na Kosovu nezadovoljni vlašću Srpske liste, Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

“Srbi na Kosovu se nikad nisu nalazili u goroj situaciji nego sada. Iz dana u dan naš položaj je sve teži i neizvesniji, naročito nakon tragičnih događaja 24. septembra u Banjskoj kada je kosovska policija počela da svakodnevno hapsi i maltretira Srbe. U poslednjih nekoliko meseci s Kosova se iselilo oko 30 odsto Srba”, naglasio je predsednik SNV-a.

Kojić je podsetio da su vlasti u Beogradu proteklih godina predale Prištini sve elemente državnosti i imovinu države Srbije, a da je sada u toku i preregistracija srpskih registarskih tablica na RKS (Republika Kosovo).

“Zbog pogrešne politike Beograda, Srbi na Kosovu su izgubili sve državne institucije, a onda su po nalogu iz Beograda i Srpske liste napustili i kosovske institucije u koje su bili primorani da uđu nakon potpisivanja Briselskog sporazuma”, naveo je on.

Za “obespravljenost” srpskog naroda, Kojić optužuje i međunarodnu zajednicu.

“Međunarodna zajednica se nije bavila rešavanjem srpskog pitanja, a Beograd je bio popustljiv na sve njihove zahteve koji su se ticali interesa albanske zajednice. Od 1. decembra na Kosovu neće biti ni srpskih registarskih tablica”, kazao je.

Kojić smatra da bi jedini osnov za rešavanje kosovskog pitanja trebalo da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti.

Na pitanje kakav će biti položaj Srba na Kosovu ako ne dođe do promene vlasti na republičkom nivou, Kojić je rekao da će u tom slučaju Kosovo i Metohija ostati bez Srba.

“Ako ova vlast na čelu s Vučićem ponovo formira vladu, a ne promeni politiku prema Kosovu, većina Srba će napustiti Kosovo i Metohiju”, zaključio je Kojić.


Komentari posetilaca