Predstava "Placebo" 24. februara premijerno u Gračanici
21/02/2021 14:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 679 |
|

RTV KIM, 21.02.2021. - Premijerno izvođenje nove predstave Narodnog pozorišta u Prištini "Placebo", po tekstu Aleksandra Jugovića i u režiji Isidore Goncić, zakazano je za 24. februar u Domu kulture u Gračanici. Dan kasnije predstava će biti odigrana u Zubinom Potoku.

Predstava "Placebo" je druga od sedam premijera koliko Narodno pozorište u Prištini planira da izvede u 2021. godini.

 

"Reč ’placebo’ dolazi iz latinskog jezika i znači ’udovoljiću’ (od placeo – udovoljavam), a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije. Godine 1811. ova reč je već ušla u Medicinski leksikon Hupera i Kvinsija, gde se navodi da je to bilo koji lek napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da ovaj ima koristi od njega. Placebo efekat, ta neverovatna sposobnost uma da ozdravi telo, koristi se i danas u medicini. To je pozitivan efekat izazvan autosugestijom bolesnika da mu neki lek pomaže. Ovaj efekat nastaje prihvatanjem neke neistine kao tačne, da bi se sačuvao ili postigao osećaj sigurnosti. Placebo pokazuje kako je naš um sposoban da pokrene promene u organizmu verujući u moć lažnog leka. Drama ’Placebo’ Aleksandra Jugovića ide još dalje", rekla je rediteljka Isidora Goncić.

 

Pored Goncićeve, autorsku ekipu predstave čine: koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Kostadinović i scenograf Goran Stojčetović.

 

U predstavi igraju: Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

 

Predstavu „Placebo“, nakon premijernih izvođenja na Kosovu, ubrzo će imati prilike da vidi i publika širom Srbije.

 


Komentari posetilaca