Predstava “Usud po Grigoriju” večeras u Domu kulture u Gračanici
31/05/2022 18:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 727 |
|


Medija centar Čaglavica, 31.05.2022. - Pozorišna predstava „Usud po Grigoriju“ koja je rađena po dramskom tekstu Miloša Latinovića a u režiji Branka Popovića biće izvedena večeras od 20 časova u Domu kulture Gračanica. Uoči premijere održana je i konferencija za medije. Reditelj komada „Usud po Grigoriju“ Branko Popović istakao je da su svi koji su od početka bili uključeni u ovaj projekat osećali jedno veliko breme odgovornosti sa kojom su morali da se suoče. 

“Jedino Narodno pozorište u Prištini zaista moglo sa takvom srčanošću, takvom željom i odlučnošću da učestvuje u ovoj misiji. Ovo prevazilazi one redovne repertoarske predstave koje se prikazuju delom Srbije ili bilo gde. Ovo je predstava koja sada ne samo da oživljava život i delo Grigorija Božovića nego zapravo jednu zatomljenu kulturu srpskog naroda”, rekao je Popović.

„Drama „Usud po Grigoriju“ Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora Bitef teatra iz Beograda je ne samo vraćanje duga svom velikom književnom prethodniku Grigoriju Božoviću i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove tako surovi obračuni i stradanja izuzetnih srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica. 

“Pisac je obično sam, ali ja u ovom procesu nisam bio sam i to je nešto što mi je mnogo pomoglo. Čak i u onom trenutku kad sam bio sam, dok pišem to, ja nisam bio sam, ja sam mislio na glumce kojima poveravam u suštini tu obavezu, svoju, završavajući jedan tekst. Razmišljao sam i o Tamari, o stojčetoviću. Znao sam u kom pravcu otprilike to ide. Nisam mogao sve da anticipiram ko će koga da igra jer ovde ima 18 ili 19 likova, a ima 9 glumaca”, rekao je Latinović.

U predstavi igraju Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković, a lik Grigorija Božovića tumači glumac Nebojša Đorđević.  

“Priznajem da mi je bio specifičan ovaj proces jer sam neke stvari potvrdio sebi, osvojio, možda neke nove naučio radeći i analizirajući prvo istorijske činjenice koje su vezane za Grigorija, a potom i one lične koje sam sam tražio da pronađem šta je to u njegovoj duši što ga je lomilo, šta je to što ga je teralo da se bori. Došao sam do nekog saznanja da je on čovek, i nije jedini sigurno, koji nije umro jednom samo nego mislim da je to osoba koja je umirala 1000 puta i kroz svoje pisanje i kroz svoje zalaganje političko, životno i tako dalje, tako da je on u jednom danu umirao 1000 puta. Onda se ponovo rađao, ponovo borio i ponovo rađao i uporan je bio u toj svojoj želji za životom”, rekao je Đorđević.

Scenografiju za predstavu je uradio Goran Stojčetović, kostimograf je Boris Čakširan, a koreografkinja Isidora Stanišić. Originalnu muziku je komponovao Bojan Stojčetović. Za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a inspicijentkinja je Zorica Grahovac.  

Nakon letnje pauze ovaj komad će biti izveden 23. avgusta u Despotovcu u okviru manifestacije “Dani srpskog duhovnog preobraženja”. 

Grigorije Božović rođen je 1880. godine, bio je profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, nakon smrti Milana Rakića, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

 

 


Komentari posetilaca