Predstava “Ženidba” 20. aprila u Gračanici
18/04/2019 13:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1764 |
|

RTK2, 18.04.2019. - Predstava “Ženidba”, po tekstu Nikolaja Gogolja i u režiji Milana Karadžića, biće izvedena 20.04. od 20:00 u Domu kulture "Gračanica" u Gračanici.

Nakon velikog uspeha ove predstave u Novom Sadu i nagrade za tumača glavne uloge na festivalu "Dani komedije" u Jagodini, podsetite se još jednom zgoda i nezgoda Agafje i Podkoljesina u potrazi za bračnom srećom.

Igraju: Milan Vasić, Igor Damjanović, Anika Grujić, Jelena Orlović, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Jasmina Stojiljković, Nebojša Đorđević, Milorad Kapor i Tamara Tomanović.

Reditelj kaže da je u svom komadu “Ženidba”, Gogolj želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… 

"Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište."

"Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo", navodi reditelj Karadžić u svojoj reči o predstavi.

 


Komentari posetilaca