Predstavljanje "Bele vile" u Srpskom kulturnom centru u Prištini
10/07/2019 15:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 658 |
|

Radio Kontakt Plus, 10.07.2019. - Predstavljanje vaskršnjeg običaja “Bela vila”, koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, planirano je za petak u 12 časova, u Srpskom kulturnom centru u Prištini.

Belu vilu, kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Velikoj Hoči predstaviće dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

Velika Hoča predstavlja jedno od glavnih središta srpske duhovnosti i kulture na KiM.

Ovo mesto se odlikuje velikim brojem pravoslavnih svetinja, ali i bogatim kulturnim nasleđem koje je prenošenjem sa generacije na generaciju lokalno srpsko stanovništvo sačuvalo do danas.

Jedan od elemenata ovog nasleđa, specifičan po tome što se u današnjoj Srbiji sreće samo u Velikoj Hoči, jeste Bela vila, događaj kolektivnog karaktera koji se praktikuje na treći dan Vaskrsa.

Zbog značaja koji Bela vila ima za očuvanje identiteta i kontinuiteta Srba u Velikoj Hoči, ovaj običaj je 2017. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 


Komentari posetilaca