Predstavljena medijska platforma Kos-info.com
20/04/2023 13:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 247 |
|

Medija centar Čaglavica, 20.04.2023. - Nova društvena inicijativa predstavila je u Severnoj Mitrovici novu medijsku platformu Kos-info.net koja automatski prikuplja vesti lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu. Ova medijska platforma daje kompletan sadržaj aktuelnih i drugih dešavanja na jednom mestu. 

Na platformi su predstavljeni sadržaji medijskih kuća Gračanica onlajn, Kossev, NEW PRESS produkcija, Radio Goraždevac, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Riznica, RTV Mir, Radio Mitrovica sever, RTV Puls, a narednih dana će se na platformi naći i Alternativa, Medija centar i Slobodno srpski.

Izvršna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević rekla je da je ova medijska platforma razvijena u cilju pružanja podrške kredibilnim, profesionalnim, lokalnim medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku, kako bi njihov rad učinili još vidljivijim, a čitaocima pružili priliku da u svakom trenutku mogu da se informišu o aktuelnim dešavanjima na Kosovu iz medija sa Kosova. 

„Cilj ovog projekta je između ostalog i omogućavanje bržeg i sveobuhvatnijeg pristupa medija koji izvestavaju sa Kosova o Kosovu na srpskom jeziku. Kos-nfo.net u realnom vremenu automatski prikuplja vesti kredibilnih lokalnih medija na jednom mestu i na taj način olakšava i ubrzava pretragu vesti čitaocima“, rekla je Radosavljević.

Tehničku pomoć u razvoju medijske platforme Novoj društvenoj inicijativa pružila je IT kompanija W3lab iz Severne Mitrovice. 

„Bilo je potrebno pronaći rešenje za agregaciju svih vesti na jednom mestu bez da smo imali pristup svim portalima odnosno pristup web sajtovima. Bilo je potrebno izrizraditi responzivnu web aplikaciju kao i mobilnu aplikaciju za platforme android i IOS. Ključni izazov je takođe bio i automatizacija sistema odnosno da sve funkcioniše bez ikakve ljudske podrške, da se postavi sistem koji je u svakom pogledu autonoman“, rekao je Vladimir Vučković iz lokalne kompanije W3lab.

Predstavljaju medijske platforme prisustvovao je i Ambasador Švajcarske na Kosovu Tomas Koli. 

„Nova društvena inicijativa je uradila izuzetan posao na ovom projektu. Kada su u pitanju sve informacije koje su objavljene i koje su sakupljene, dobro je kada svi imaju pristup ovim informacijama, koje se tiču srpskog stanovništva na Kosovu. Platforma je dobra, jer ljudi mogu da kontrolišu istinite informacije, a ima i mogućnost, da na zaista prost način, dobijete sve informacije na jednom mestu. Hvala vam što se radili na tome da sakupite informacije i radite na širenju informacija“ rekao je Koli.

Kos-info.net platforma izrađena je u okviru projekta „Oči u oči“ koji sprovodi Inicijativa za promene, a koji podržava Ambasada Švajcarske na Kosovu. 

 

 


Komentari posetilaca