Premijer Kosova ’’zaboravio’’ na unutrašnji dijalog sa Srbima
29/03/2022 11:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 444 |
|

Radio Slobodna Evropa, RTV KIM, 29.03.2022. - Premijer Kosova Aljbin Kurti je još od 2019. godine najavljivao je dijalog s kosovskim Srbima, uz ocenu da je taj dijalog mnogo važniji od onog koji se vodi sa Srbijom u Briselu. Međutim, do njega još uvek nije došlo.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 2019, u svojstvu kandidata za premijera, rekao da je optimista po pitanju razgovora sa srpskom zajednicom na Kosovu i da će on sa Srbima "koji nisu sredstvo Beograda", graditi novi projekat unutrašnjeg dijaloga.

Sa druge strane, godinu dana nakon formiranja druge Vlade na čelu s Kurtijem, pripadnici srpske zajednice za RSE kažu da su diskriminisani od aktuelnog premijera.

Jedan od njih je i Srđan iz Gračanice, opštine s većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, koji smatra da kosovski premijer nije uradio ništa kako bi se približio srpskoj zajednici na Kosovu, te da su Srbi za njega "građani trećeg reda".

Poruka Kurtija Srbima na Kosovu

Međutim, u petak, 25. marta, premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je pripadnike srpske zajednice na Kosovu da "više veruju Vladi Kosova" i da ne budu pod uticajem Srbije.

Ovakav poziv Srbima s Kosova stigao je samo par sati nakon što su u Gračanici kod Prištine i Severnoj Mitrovici na severu Kosova, održani protesti uz parole "Kurti, srušio si Briselski sporazum, srušio si sve" i "Kurti neće oterati Srbe sa KiM".

Protesti, na čijem su čelu bili politički predstavnici Srpske liste, održani su protiv odluke kosovskih vlasti da ne dopusti održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 3. april.

Inače, Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Kurti je, putem videoporuke snimljene na srpskom jeziku, pozvao Srbe da ne budu pod uticajem "autoritarnog režima u Beogradu, koji ne zanimaju prava ni dobrobit Srba na Kosovu".

Podvukao je da su njegova vrata uvek otvorena za one koji smatraju da im se krše prava.

Na njegovu poruku je reagovala predsednica Evropskog pokrerta Srba Rada Trajković koja je na Tviteru napisala:

"Molim vas, prestanite sa ovim reklamnim potezima i uključite se u pravi dijalog sa svojim građanima Srbima. Razgovarajte sa njima svakodnevno, lično i ne samo putem ovakvih video poruka. Ako zaista želite da budete ličnost nalik Zelenskom, prestanite da razmišljate kao Putin i odreknite se etnonacionalizma".

Vlada: ’Kurti je premijer svih građana’

Iz Vlade Kosova nisu precizno odgovorili na pitanje RSE zašto premijer Kosova do sada nije započeo dijalog s kosovskim Srbima, da li planira takvo nešto, niti kako Vlada planira da zadobije poverenje kosovskih Srba, već poručuju da se premijer Aljbin Kurti sastajao s gradonačelnicima opština sa srpskom većinom "koji su direktni institucionalni predstavnici kosovskih Srba".

"Premijer Kurti nikada nije odbio da se sastane s izabranim gradonačelnicima sa srpskom većinom", navodi se u odgovoru i dodaje da je javno rekao da su njegova vrata otvorena za sve zahteve koji dolaze od srpske zajednice na Kosovu.

"Republika Kosovo je dom za sve građane i gospodin Kurti je premijer svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", zaključuju iz Vlade Kosova.

Na upit RSE da li je premijer Kurti pokušao da ostvari dijalog sa srpskom zajednicom, odgovor nije stigao iz Srpske liste.

Branimir Stojanović, jedan od osnivača Srpske liste a koji ju je potom napustio, smatra da je poziv premijera Kosova Aljbina Kurtija Srbima da veruju njegovoj Vladi "samo marketinški trik".

Stojanović je na poslednjim lokalnim izborima bio samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice.

Kako zadobiti poverenje Srba?

Prema njegovoj oceni, to što se Kurti obratio Srbima na njihovom maternjem jeziku ništa ne znači, te napominje da ako želi njihovo poverenje treba da vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, kako je to naložio Ustavni sud Kosova 2018. godine, ili da formira Zajednicu srpskih opština prema sporazumu iz Brisela.

"To bi bio možda jedan signal da neko zaista želi da promeni odnos prema Srbima na ovim prostorima. Druge važne stvari su zastupljenost u institucijama, naročito zastupljenost u javnim preduzećima. Bilo bi odbro kada bi on (Kurti) ili neko drugi skupio hrabrost i zaposlio Srbe u Termoelektrani u Obiliću", rekao je Stojanović.

Inače, Srpska lista i srpske sudije i tužioci su obustavili rad u kosovskim institucijama do daljnjeg, zbog odluke Sudskog saveta Kosova da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljanu Stevanović koja je učestvovala na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je na protestu u Gračanici rekao da mora da se "prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima".

Branimir Stojanović ovu “suspenziju rada” vidi kao simboličnu poruku i ne veruje da će to promeniti praktično stanje na terenu.

"Jasno je da politička elita u Prištini prosto koristi taj narativ da Srbi nemaju šta da traže (na Kosovu) i da treba da se nadaju milosti", kaže Stojanović i zaključuje da je i Međunarodna zajednica kriva za trenutnu situaciju.

Demhasaj: Sada je kasno za dijalog s kosovskim Srbima

Direktor nevladine organizacije "Čohu" Arton Demhasaj zaključuje da pripadnici srpske zajednice na Kosovu nemaju poverenja u Vladu Kosova a kao primer za tako nešto navodi "suspenziju rada" Srpske liste.

On smatra da je ova politička opcija takvu odluku donela pod direkcijom Beograda i da je sasvim očigledno da ona nema poverenja u kosovsku Vladu ali dodaje da ipak treba odvojiti obične građane od političkih predstavnika Srba.

"Kosovske Srbe treba odvojiti od uticaja i rukovodstva Vlade Srbije, da steknu više poverenja u Vladu Kosova, jer je to najbolji mogući način da se ispune zahtevi Srba koji žive na Kosovu", kaže Demhasaj.

Ipak, dodaje da je aktuelna Vlada Kosova zakasnila kada je u pitanju unutrašnji dijalog sa pripadnicima srpske zajednice.

"Dijalog sa Srbima sa Kosova je trebao da počne na početku (mandata) vlade", smatra Demhasaj.

Aljbin Kurti je prvi put postao premijer Kosova početkom februara 2020. godine ali je ona već krajem marta srušena na zahtev njegovog koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

Međutim, nakon godinu dana Kurti je ponovo postao premijer nakon prevremenih izbora, koji su održani u februaru prošle godine. Ovoga puta je odneo ubedljivu pobedu a Vladu formirao bez koalicije sa vodećim albanskim strankama.

Marković: Srbi su imali očekivanja od Kurtija

Igor Marković iz nevladine organizacije "Aktiv" iz Severne Mitrovice navodi da je srpska zajednica prema Kurtiju imala "neku vrstu pozitivne percepcije jer nije pripadao ratnoj eliti u političkim krugovima na Kosovu".

Podseća da je u kampanji često govorio o "unutrašnjem dijalogu", odnosno o dijalogu s pripadnicima srpske zajednice na Kosovu, ali da se to pokazalo "kao još jedno političko obećanje".

Zaključuje da je aktuelni premijer Kosova postavio neku "distancu" između njegove Vlade i Srba sa Kosova, te da "potpuno ignoriše" njihove interese.

"Mi i dalje ne znamo šta Kurti želi da postigne sa svim onim što je do sada radio", navodi Marković.

Ukazuje i da Međunarodna zajednica od Kurtijeve vlade konstantno traži "poštovanje manjinskih prava", te dodaje da kosovski premijer ništa ne radi po tom pitanju.

"Ta njegova konstanta u odnosu sa Srbima važi i za odnose sa Međunarodnom zajednicom. On (Aljbin Kurti) prosto uočio neki manevarski prostor i maksmialno ga iskorišćava", smatra Marković.

Zemlje Kvinte oštro su kritikovale Kosovo što ne dozvoljava održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila.

Takođe, Američki državni sekretar Entoni Blinken je početkom godine u pismu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju naveo da vlasti na Kosovu moraju poštovati prava manjinskih zajednica.

 

 

 


Komentari posetilaca