Preminula Teoktista, igumanija manastira u Đakovici
05/09/2023 11:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 106 |
|

Kim, 05.09.2023. - Juče je, nakon duže i teške bolesti, preminula igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici Teoktista (Poleksija Кastratović), saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Mati Teoktista, rođena je 12. jula 1936. godine u đakovičkom selu Biteš.

Nakon školovanja u Beranama, Peći i Višegradu, odlazi u Prizren gde završava Pedagošku akademiju i radi kao učiteljica. Nakon dvadeset i dve godine učiteljskog posla dobija otkaz, pošto nije želela da se učlani u Кomunističku partiju, birajući crkvu.

S blagoslovom tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Pavla, dolazi da živi pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici. Tu ostaje posvećena Presvetoj Bogorodici naredne četiri decenije.

Godine rata na Кosovu 1998-1999, kao i posleratne godine provela je uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima, hrabrila narod, molila se uz suze Bogu da sačuva narod i njen hram.

U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje, pod zaštitom italijanskog КFOR-a živele pri hramu u Đakovici.

U martovskom pogromu 2004. godine stara crkva Presvete Bogorodice i parohijska kuća u kojoj su sestra Poleksija i četiri preostale srpske starice živele potpuno su uništeni. Starice je КFOR evakuisao u Visoke Dečane, gde su živele zajedno sa dečanskim bratstvom. Iz manastira Dečani su se nakon pet godina, 26. aprila 2009. godine opet vratile u Đakovicu, u obnovljenu parohijsku kuću. U međuvremenu je započela i obnova hrama a potpuno je završen 2011. godine.

Iste godine, nakon osveštanja hrama 25. septembra crkveni kompleks je proglašen manastirom Uspenja Presvete Bogorodice, tada sestra Poleksija dobija ime po prepodobnoj Teoktisti Paroskoj i biva imenovana za igumaniju manastira.

Sveta liturgija i sahrana igumanije Teoktiste obaviće se sutra u 9 časova u manastiru u Đakovici a služiće episkop raško-prizrenski Teodosije.

 


Komentari posetilaca