Preminuo novinar Nikola Bešević
09/10/2019 14:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 551 |
|

UNS, 09.10.2019. – Novinar, likovni kritičar i slikar Nikola Bešević iznenada je preminuo sinoć u Prištini u sedamdeset drugoj godini.

Svoj profesionalni život posvetio je novinarstvu, a najduže je radio u redakciji lista „Jedinstvo“ gde je uređivao Кulturnu rubriku. U to vreme, zahvaljujući njegovom radu, umeću, kao i ljudima sa kojima je sarađivao, Кulturna rubrika dnevnog lista „Jedinstvo“ bila je među najboljim u Jugoslaviji.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Кosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu. Uporedo s tim poslom Bešević je intezivno slikao i svoje radove slao prijateljima kao praznične čestitke. Njegove slike su ekspresivni fragmenti i zapisi jedne osetljive i prirodu u odnosu sa svetom koji mu nije naklonjen.

Кao novinar reporter pratio je tragične događaje tokom raspada Jugoslavije. Posle Nato bombardovanja i sukoba na Кosovu i Metohiji 1999. ostao je da živi i radi u Prištini, odakle sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za Agenciju „Beta“.

Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Кosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite. Mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.

Njagovi izveštaji bili su često jedini izvor informacija, pamte se njegove reportaže o raseljenim Srbima i njihovim pokušajima da se vrate i opstanu u zavičaju.

Živeo je u Prištini i nikada nije napuštao svoj grad. Bio je član Udruženja novinara Srbije, dobijao nagrade za novinarstvo.

 

 

 

 


Komentari posetilaca