Pretres kuća bivših savetnika Hašima Tačija
30/10/2023 13:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 180 |
|

Kim, Beta, 30.10.2023. - Kancelarija specijalizovanog tužioca danas na Kosovu vrši pretrese, koji se vezuju za sudske procese u Hagu, potvrđeno je za prištinsku agenciju Telegrafi iz Specijalnog tužilaštva. Pretresi su vršeni u kućama Bljerima Šalje i Baškima Smakaja, bivših savetnika nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

„Kancelarija specijalizovanog tužioca, kontinuirano radi na Kosovu i njen rad podržavaju Kosovska policija i Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS)“, navodi se saopštenju.

Smakaj je bio i prvi direktor Kosovske obaveštajne agencije i savetnik Tačija do njegove ostavke, dok je Šalja imao mnogobrojne funkcije u delegacijama koje su bile deo pregovora između Prištine i Beograda, od Rambujea do hapšenja Tačija od strane Specijalnog suda u Hagu.

Prištinski mediji javljaju da su iz kuća Smakaja i Šalje odneta neka dokumenta i njihovi mobilni telefoni.

Pre nekoliko meseci Specijalni sud je izvršio pretres i u kući bivšeg savetnika Hašima Tačija, Adila Behramaja.

Bivši ambasador u Severnoj Makedoniji svedok na suđenju Tačiju

Bivši ambasador Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđ Dedaj izjavio je da putuje u Hag da svedoči pred Specijalnim sudom Kosova u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih.

On je na Fejsbuku napisao da u Hag odlazi protivno svojoj volji.

„Danas putujem u Hag. Pozvan sam kao svedok u Hag. Iako žrtva Srbije, Specijalna veća Specijalnog suda u Hagu su me, protiv moje volje, pozvala da budem svedok, napisao je Dedaj.

Pretpostavlja se da će on svedočiti o maltretiranju kojem je bio izložen posle rata na Kosovu od strane Hašima Tačija i drugih, prilikom posete delegacije tadašnjeg kosovskog parlamenta „oslobođenim teritorijama“ od strane OVK u svojstvu potpredsednika tadašnje kosovske Skupštine.


Komentari posetilaca